Onderwijs

Van den Berg wil immuniteit voor wetenschappers

Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg pleit in een opiniestuk op CNN.com voor immuniteit voor wetenschappers. Ze moeten een diplomatiek paspoort krijgen, waardoor ze zonder beperkingen wereldwijde problemen kunnen aanpakken.


De voorzitter van het college van bestuur van de TU Delft introduceert in zijn opinieartikel de term ‘scientific diplomacy’. Wetenschappers kunnen in zijn ogen de klassieke diplomatieke banden tussen staten verbreden, omdat zij over de hele wereld connecties hebben en omdat ze steeds belangrijker worden in internationale relaties.



Van den Berg betoogt dat de wetenschap een grote rol kan spelen in het aanpakken van mondiale problemen als klimaatverandering en internationale conflicten. De voormalig diplomaat noemt het voorbeeld van Syrië, waar de wetenschap ‘niet alleen helpt bij het vernietigen van de voorraad chemische wapens in het land, maar ook een grote rol speelde in het verschaffen van onweerlegbaar bewijs dat deze wapens zijn gebruikt’.  



Om de wetenschap zo goed mogelijk te kunnen inzetten als diplomatieke kracht, moeten ‘geaccrediteerde wetenschappers’ zich ‘vrijer en zonder politieke inmenging’ kunnen bewegen, stelt Van den Berg. Dus zonder visumverplichtingen.



Die positie kunnen wetenschappers krijgen door middel van een speciaal op hen toegesneden diplomatieke immuniteit, aldus de collegevoorzitter. Hij vindt dat landen er over na moeten denken dit idee te ondersteunen. Dat zou in zijn ogen kunnen leiden tot het creëren van diplomatieke paspoorten voor wetenschappers.



 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.