Onderwijs

Van Barbapapa tot Jacques Brel

Wat zijn de fascinaties, inspiratiebronnen en kindertijdinvloeden van Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability op Bouwkunde? Ondersteund door zelfgekozen beeldmateriaal doet hij zijn verhaal in Delftse Zomergasten.

Naar het bekende VPRO-format wordt komende zondag in Ciccionina vanuit verschillende perspectieven een beeld geschetst van ‘Zomergast’ Van den Dobbelsteen. Een met film en foto’s geïllustreerde reis langs zijn historische achtergrond –te beginnen met ‘ongewone familieomstandigheden’-, zijn fascinaties en inspiratiebronnen –waaronder de tekenfilmserie Barbapapa- en wat hij daarmee deed in zijn huidige werk.

Rode draad is het thema ‘Zelf richting geven aan je toekomst’.”Mijn boodschap is dat je zelf kan besluiten wat je met je leven doet. Daar geloof ik heel sterk in. Dingen die, al dan niet toevallig, op je pad komen zijn kansen die je kunt grijpen of niet. Het is belangrijk dat je je talenten verkent en je eigen potenties benut.”

Hij laat de naam vallen van Edward de Bono, die het begrip ‘lateraal denken’ muntte, een vorm van creatief omgaan met problemen. “De Bono inspireert mij om tot creatieve oplossingen te komen. Om gebruik te maken van beide hersenhelften, je gevoel en je verstand.”

Van den Dobbelsteen vindt dat “als je ergens voor gaat, dat je er dan ook helemaal voor moet gaan. Ik laat voorbeelden zien van mensen die dit in hun vak deden.” Zo zal hij fragmenten toelichten van ‘films met veel heftigheid’, maar ook kunst van de 15-eeuwse schilder Rogier van der Weyden, elektronica van Depeche Mode en werk van chansonnier Jacques Brel. “Brel was een superkunstenaar die poëzie op fantastische wijze in muziek kon omzetten. Muziek waar passie in zit en waar je energie in terugvindt.”

Humor speelt ook een rol, want “humor relativeert de ernst van de wetenschap, bevrijdt je van je dagelijkse beslommeringen. Ik heb voor iets van Theo Maassen gekozen, over zijn haat-liefdeverhouding met Nederland en de Nederlanders. Daar tob ik zelf ook mee.”

Belangrijk vindt hij ook ‘de energie en intelligentie in sport en dans’. “Sporten maakt positieve hormonen vrij. Wetenschappers zouden verplicht aan sport moeten doen, het stimuleert de hersenen en is goed tegen de stress. Dansen is een soort sport waarin je je helemaal kan laten gaan. Ik ben zelf nu aan het boulderen. Daar moet je behalve kracht ook souplesse voor hebben. Dat vergt coördinatievermogen.”

Als specialist in energieneutraal ontwerpen, klimaatadaptatie en duurzame energieplanning van steden, praat hij uiteraard ook over zijn duurzame rijtjeshuis Prêt-à-Loger. “Ik laat het klimaatprincipe ervan zien door te tekenen op papier, in een tempo waarin het voor iedereen te volgen is. Zo neem je dat het beste in je op. Verder wordt er een filmpje over het huis vertoond.”

En dan is er nog zijn maatschappelijk activisme. “Als wetenschapper weet je meer dan anderen, daar moet je maatschappelijk iets mee doen.” Daarom houdt hij veel internationale lezingen. Niet alleen op gewichtige congressen, maar ook voor scholieren. “De jeugd is toch het belangrijkst als het om de toekomst gaat.”

Delftse Zomergasten, zondag 7 februari 16:00 uur (zaal open 15:45 uur), Ciccionina, Kromstraat 24.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.