Onderwijs

‘Vacatures eerst intern melden’

Aanwezig personeel wordt onvoldoende ingezet op ontstane vacatures, menen vakbonden in het Lokaal Overleg. Zij willen daarom inzicht in de instroom van nieuwe medewerkers.

In een brief aan het college van bestuur schrijven de bonden dat de vorig jaar genomen maatregel tot een beheerst vacaturebeleid niet effectief zijn en wellicht zelfs niet goed wordt uitgevoerd. “Vacatures zouden eerst langs een herplaatsingscoördinator moeten gaan, maar vacatures worden niet altijd aangemeld”, zegt Hans van Schagen, voorzitter van de vakbonden.
Medewerkers zouden een achterstand hebben omdat gelijktijdig extern en intern zou worden geworven. ‘Of iemand geschikt is voor de openstaande functie speelt niet meer, wel of iemand meer dan geschikt is, wat men vaak in een externe kandidaat meent te zien’, schrijven de vakbonden. “Willen we iemand die goed en boventallig is een baan geven, of willen we uit een externe vijver vissen?”, zegt Van Schagen.

Directeur Human Resources Nynke Jansen zegt ‘veel voorbeelden te zien waarbij geschiktheid voor een functie speelt (of gewoon het enige criterium is) en waarbij interne kandidaten voorrang krijgen’. “Er zijn gevallen waar dat nog niet goed is doorgedrongen, maar dat zijn echt incidenten. Met regelmaat benadrukken we bij leidinggevenden wat de juiste procedure is.”

Bij sommige posities kan niet anders dan meteen extern gezocht worden, vindt Jansen. “Zo is de wetenschap erbij gebaat om regelmatig ook externe wetenschappers binnen te halen vanwege hun nieuwe ideeën.” Voor ondersteunende functies is het beleid om eerst intern te werven. “Tenzij dat niet zinvol is, zoals bij specialistische functies.” Vacatures worden sinds vorige week in het TU Nieuws gemeld zodat ze eerst intern onder de aandacht komen.

De bonden willen een overzicht met daarin de aanstellingen voor onbepaalde tijd, de huidige openstaande vacatures en de structurele functies die nu worden vervuld door externe inhuur. Zo wordt beter zichtbaar waar eventuele boventalligen zijn te plaatsen.

Verder willen de bonden mogelijk een tijdelijke vacaturestop, maar Jansen vindt dat ‘zeker voor een universiteit nooit een goed plan’. “Het geeft een slecht imago in de arbeidsmarkt en een universiteit heeft continue vernieuwing nodig van ideeën en kennis. Een belangrijke manier om die vernieuwing te krijgen is het aannemen van nieuwe mensen.” 

Op de Michiel de Ruyterweg worden kabels en leidingen verlegd voor de aanleg van tramlijn 19. Daarna zijn de rioleringen aan de beurt. Volgens bereikbaarheidscoördinator Sander Winkers van de gemeente Delft duren de werkzaamheden zeker tot september. Hij raadt fietsers aan een andere route te nemen. Het omleiden van autoverkeer is geen optie omdat de verbinding nodig is voor noodverkeer en busdiensten.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.