‘Universiteiten laten geld voor vrouwen liggen’
‘Universiteiten laten geld voor vrouwen liggen’ (Foto: Sam Rentmeester)

Universiteiten laten tonnen aan subsidies liggen die bedoeld zijn om vrouwelijke wetenschappers te bevorderen tot universitair hoofddocent of hoogleraar.

De Volkskrant onderzocht de toekenning van de zogeheten Aspasiapremies van onderzoeksfinancier NWO. Die premies van 50 à 200 duizend euro zijn een steuntje in de rug voor universiteiten om talentvolle vrouwen een vaste aanstelling te geven. Het gaat om winnaressen en bijna-winnaressen van een zogeheten Vidi- of Vici-beurs in het talentprogramma van NWO.

De Volkskrant benaderde ruim tweehonderd wetenschappers en kreeg antwoord van 126 vrouwen die aanspraak zouden kunnen maken op de Aspasiapremie. Een op de vijf heeft de premie niet gekregen, terwijl ze dat wel hadden gewild. Als redenen noemen de universiteiten krappe budgetten of eigen regels voor bevordering: soms zou de vaste aanstelling te snel komen.

Scheve verhoudingen
Er zijn nog altijd veel minder vrouwelijke dan mannelijke hoogleraren in Nederland, meldde het HOP in oktober, al komt daar langzaamaan verandering in. Onder universitair hoofddocenten daarentegen stokt het aandeel vrouwen. De Aspasiapremies zijn bedoeld om de scheve verhoudingen in de wetenschap enigszins recht te trekken.

HOP, Bas Belleman