Onderwijs

UB wellicht langer open

De studentenraad wil dat het Library Learning Centre altijd open is. De organisatie wil wel een ‘24/7’-proef doen, maar vindt dit niet ‘het moment om hier zomaar in te investeren’.

Sinds de universiteitsbibliotheek – nog steeds UB in de volksmond – twee jaar geleden werd omgedoopt in Library Learning Centre zijn ruimere openingstijden intern gespreksonderwerp geweest, vertelt afdelingshoofd Kees Schouten. “We willen de place to be op de campus zijn. Als je internationaal kijkt, dan zie je dan 24/7 best kan werken.”

Gefundeerd voorstel
Zeven dagen in de week vierentwintig uur per dag open zijn, kost alleen wel meer geld. Dat is een lastig punt in tijden van herijking, realiseert Schouten zich. “Het is nu niet het moment om zomaar hierin te investeren.” Daarom wil hij zeker weten dat het college van bestuur achter het verruimen van de openingstijden staat. Deze week heeft Schouten overleg met facilitair management & vastgoed om erachter te komen hoeveel ’24/7’ kost. Zodat hij met een ‘gefundeerd voorstel’ voor een proef de boer op kan.

Compromis
Intussen overlegt Schouten ook met de studentenraad (sr). Uit een recente enquête van de sr blijkt namelijk dat studenten langer willen studeren in de bieb. De sr wil het liefst dat de UB altijd open is, maar sluit een compromis ook niet uit. De raad denkt dan aan openingstijden tussen 08.00 uur en 02.00 uur, tegen 09.00 uur en 22.00 uur nu. Schouten noemt ook de mogelijkheid om de tijden alleen te verruimen in tentamentijd. Nu is de bieb in deze hoogtijdagen overigens ook al tot 24.00 uur open.

Naam bedrijf: Taniq
Startjaar: 2006
Oprichters: Siebe Nooij (algemeen directeur), Coen ten Herkel (technisch directeur), Søren Blomaard (operationeel directeur)
Product/dienst: Service aan elastomeer producenten bij het ontwerp en maken van vezelversterkte producten
Omzet: Niet vrijgegeven
Aantal personeelsleden: Acht

De werkplaats van Taniq aan de Rotterdamseweg wordt gedomineerd door een reusachtige robot. Daarnaast staat een rek met sterke vezels als aramide, nylon en polyester op spoelen. In de vrieskist liggen rubber strips. Algemeen directeur ir. Siebe Nooij (civiele techniek) legt uit hoe de productie van gewapende rubbervormen in zijn werk gaat: “We beginnen met een gekromd oppervlak. Daar brengen we rubber strips op aan. Dan volgen de vezels voor de versteviging en een rubberlaag aan de buitenkant. Vervolgens gaat het hele ding de oven in om het af te bakken. Als een broodje.” De oven vulkaniseert de rubber waardoor de strips versmelten tot een homogene laag. “De rubber zorgt voor afsluiting, de vezels vangen de kracht op in hun rekrichting.”

Zoals Nooij het vertelt, klinkt het productieproces vrij eenvoudig. Maar de kennis ligt in de optimale wikkeling van de versterkingsvezels, ook bij moeilijkere, zogenaamde ‘gebalgde’ vormen. “We verwerken de vezels op de meest efficiënte wijze. Daardoor kost het ontwerp minder materiaal”, stelt Nooij. “Dat maakt het product goedkoper en lichter, het wordt flexibeler of het kan een hogere druk aan.”

Het alternatief is de meer ambachtelijke productie van gewapende rubbervormen zoals die voornamelijk in China plaatsvindt. Hier maken mensen gewapende slangen uit de rubberstrips en versterkingsvezels met de hand. Nooij benadrukt dat productie met robot superieur is. Niet alleen omdat de kwaliteit constant is, maar ook omdat de configuratie van de vezels optimaal is.
Het patent waar Taniq mee begonnen is, beschrijft de optimale configuratie van versterkingsvezels. In 2005 volgden de oprichters van het bedrijf het vak ‘turning technology into business’. Daar hoorden ze over het patent dat de optimale wikkeling van versterkingsvezels bij ingewikkelde oppervlakten beschreef. De opdracht was om daar een commerciële toepassing bij te verzinnen. Oorspronkelijk dachten ze aan vezelversterkte kolommen voor gebouwen, maar daar zat niemand op te wachten.

Ook toen de oprichters de toepassing in rubber hadden bedacht, duurde het nog een tijd voordat er een product uitkwam waar behoefte aan was. Of beter: waar het patent zou helpen om een beter product te maken waar mensen ook meer voor willen betalen.
Siebe Nooij herinnert zich: “Ons eerste idee was een soort luchtvering te maken voor auto’s. Daar bestond weinig interesse voor. In plaats daarvan kwam men met de suggestie van turboslangen. Daarbij was onze techniek wel van waarde.”

Het begin was het moeilijkst. “Eerst moesten we zelf naar klanten en toepassingen op zoek, nu worden we ook gevonden”, zegt Nooij. “Het netwerk aan klanten groeit vanuit Europa naar de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.” Een andere manier om hun techniek onder de aandacht te brengen zijn de vakbladen in de rubberindustrie. Een goed geschreven artikel over een nieuwe ontwikkeling wordt vaak geplaatst. In de ervaring van Taniq werkt zo’n artikel beter dan een advertentie.
“In het begin was er vaak wel een stukje naïviteit”, constateert Nooij. Aanvankelijk namen ze wel eens projecten aan die ze onderschat hadden. “Daar leer je van. Soms betekende dat langere dagen maken om waar te maken wat we hadden aangeboden.” Tegenwoordig gaat dat beter, en zien de ondernemers al in de offertefase of een klus te ingewikkeld of te duur wordt.
Sinds ongeveer een jaar is Taniq zo ver dat het een complete dienstverlening aan kan bieden: niet alleen meer de productontwikkeling en de licenties, maar ook de aanschaf van de robot met randapparatuur, software en afterservice. “Als ze voor het hele traject bij één partij terecht kunnen, geeft dat de klant een zekerder gevoel”, weet Nooij.

In de toekomst wil Taniq ook met andere materialen werken zoals polyurethaan. Daarnaast willen ze onderzoeken of hun wapeningstechnieken toepasbaar zijn bij stijve composieten om complexe vormen mee te maken.
Het bedrijf bestaat nu vier jaar. Over de volgende vier jaar hoopt Nooij dat ‘een hoop van onze robots over de hele wereld staan te produceren.’ Verder kijkt hij uit naar een product dat ze niet in licentie laten produceren, maar zelf maken. Wat voor iets dat zou moeten zijn, kan Nooij niet aangeven. “Het moet een uniek product zijn. We wachten op een kans.” 

Taniq is op zoek naar drie stagiairs, bij voorkeur van de studierichtingen werktuigbouwkunde, industrieel ontwerpen of luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. 

www.taniq.com

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.