Campus

Tweede Kamer: universiteiten moeten bsa ook versoepelen

Universiteiten zouden in coronatijd soepeler moeten omgaan met hun norm voor het bindend studieadvies. De Tweede Kamer steunde deze week deze oproep van D66 en GroenLinks.

Foto ter illustratie. (Foto: Dalia Madi)

Vanwege de coronacrisis geven de hogescholen hun studenten een jaartje uitstel van het bindend studieadvies (bsa). De universiteiten voelen niets voor zo’n landelijke aanpak. Instellingen en opleidingen mogen zelf bepalen of studenten weg moeten als ze te weinig studiepunten hebben behaald.


Dat stuit al wekenlang op weerstand bij universitaire studenten. Ze zijn een petitie gestart en hebben brandbrieven gestuurd. Ook in de Tweede Kamer houdt het bsa de gemoederen bezig.


Aangepaste norm

In een motie roepen D66 en GroenLinks universiteiten op om het bsa dit studiejaar “niet onverkort toe te passen, maar te komen tot een aangepaste norm die recht doet aan de buitengewone omstandigheden”. Daar zijn de meeste Tweede Kamerfracties het mee eens, bleek gisteren tijdens de stemmingen. Alleen VVD, CDA en SGP waren tegen.


De motie is dus niet aan het kabinet gericht. Minister Van Engelshoven liet eerder al weten er “geen oordeel” over te hebben, maar het goed te vinden dat de Kamer haar opvatting luid en duidelijk liet horen. Zelf zag ze het niet zitten om opnieuw met universiteiten over het bsa om de tafel te gaan.


Rob Mudde, vice-rector magnificus van de TU Delft, zei eerder in een overleg met de centrale studentenraad dat hij een afschaffing niet ziet zitten. “We hebben het niet voor niks, het is een serieuze test om te kijken of een student succesvol zal zijn. Het systeem werkt behoorlijk goed en ik vind het jammer dat hier steeds aan gesleuteld wordt.


Veel stress

Hoewel het de vraag is wat de universiteiten ermee gaan doen, zijn het Interstedelijk Studenten Overleg en de Landelijke Studentenvakbond blij met de uitslag. “Het bsa zorgt ieder jaar voor enorm veel stress, iets wat studenten er nu niet bij kunnen gebruiken”, zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban. “Deze beslissing van de Kamer geeft rust.” LSVb-voorzitter Lyle Muns roept universiteiten op “snel gehoor te geven aan de wens van de Kamer”.


De Tweede Kamer stemde deze week ook over een reeks amendementen op de begroting van het ministerie van OCW. De fracties hadden allerlei voorstellen ingediend om het hoger onderwijs door de coronacrisis heen te slepen, van miljoenen euro’s voor vertraagd wetenschappelijk onderzoek tot een ‘solidariteitsfonds’ voor studenten. Maar die amendementen zijn stuk voor stuk verworpen.


HOP, Evelien Flink

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.