Wetenschap

Tussenstand – Spaghetti

Naam: Ir. Peter Spaans (43)
Nationaliteit: Nederlandse
Promotor: Prof.dr. John Groenewegen (economie van infrastructuren, TBM)
Onderwerp: Economie van ondergrondse kabels- en leidingeninfrastructuur
Tussenstand: Nog ongeveer een jaar te gaan

“Ik ben onderzoeker aan de TU én ik werk bij Ernst & Young.

Ik houd me bezig met energie-infrastructuren en onderzoek voor energiebedrijven of hun plannen voor bijvoorbeeld de aanleg van windmolenparken of LNG-terminals haalbaar zijn.

Bij ons bedrijf zit scholing in de genen. Om klanten te adviseren moet je op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Ik ben mijn promotieonderzoek ingerold nadat ik voor de overheid had onderzocht of in Nederland zich ook gasexplosies konden voordoen zoals in België was gebeurd in 2004 toen een graafmachine een gasleiding beschadigde. Ik heb toen experts geïnterviewd en kwam met John Groenewegen, mijn huidige promotor, in contact. Ik werd getriggered door de academische diepgang.

Onder de grond ligt een grote pan spaghetti aan leidingen en buizen van allerlei ondernemingen, zoals energiebedrijven en waterleidingbedrijven. Niemand weet goed hoe het eruit ziet, het is nogal een toestand. Er wordt veel onderzoek gedaan naar infrastructuur maar dat is altijd gericht op het bovengrondse gedeelte. In Nederland ben ik de enige academicus die ook onderzoek verricht naar technisch-economische vraagstukken op het gebied van de ondergrondse kabel- en leidingeninfrastructuur.

Ik wil weten hoe alle partijen die ondergrondse infrastructuur aanleggen zo efficiënt mogelijk kunnen samenwerken. Je ziet vaak dat een weg opengebroken wordt om bijvoorbeeld een waterleiding aan te leggen en dat die even later opnieuw open moet voor rioolwerkzaamheden. Dat zorgt voor ergernis. Het kost bedrijven ook veel tijd om te onderzoeken waar ze kunnen graven. De verwachting is dat ze vaak beter zouden kunnen samenwerken. Concurrerende bedrijven doen dat nu niet omdat ze er ook een strategisch belang bij hebben om geheim te houden waar hun infrastructuur ligt. Maar dat belang weegt volgens mij niet altijd zwaar genoeg.

Na mijn promotie wil ik graag iets blijven doen bij de TU Delft om academisch betrokken te blijven.

Zelf heb ik ook aan de TU gestudeerd, vliegtuigbouw. Daarna heb ik twaalf jaar voor Shell gewerkt in project engineering. Ik bouwde wereldwijd gasinfrastructuren en was ondermeer werkzaam in Angola, Syrië en Oman. Het waren bijzondere ervaringen. Je kunt in Angola geen tandenborstel kopen. Bovendien heerst in die landen chaos en geweld. Toen ons eerste kind op komst was ben ik overgestapt naar Ernst & Young en ben ik ook gestart met het promotieonderzoek. Het leven is nu wat minder spannend, maar het was een fijne periode. Nu lekker rustig academisch onderzoek doen achter mijn computer, dat bevalt mij prima.”

Helaas geen internet versie van de rubriek Vacatures deze week in delta-online.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.