Campus

TU-teams winnen ontwerp- en zeilwedstrijd voor modelboten

Delftse studenten wonnen afgelopen vrijdag bij een modelzeilwedstrijd bij het Maritiem Research Instituut Nederland (Marin) in Wageningen de prijs voor de snelste boot én de innovatieprijs voor het meest vernieuwende ontwerp.

Winnaar Chit-Chat in actie. (Foto: Marin)

De snelste boot was van het Delftse team Chit-Chat, bestaande uit Emile Kaihatu, Rosemijn Wijnen, Max Heilig, Laura Slootweg en Marc Meijnema. Hun ontwerp had een relatief groot zeiloppervlak bestaande uit drie deelbare vleugelzeilen. Dat zorgde voor een hoge snelheid op ruimewindse koersen. De toepassing van vleugelzeilen op de aero-rig maakte het schip bovendien wendbaar bij aan de wind varen. Deze aspecten gaven de doorslag op twee wedstrijdbanen.

Boot van team Swiebertje. (Foto: Marin)

De innovatieprijs ging naar het eveneens Delftse team Swiebertje van Evert Bunschoten, Jan de Jong, Koen van den Ende en Willem van Schie. Ook dit team maakte slim gebruik van een dubbel aero-rig om een zo groot mogelijk voordewinds zeiloppervlak te realiseren. De jury kon verder het actieve stabilisatiegewicht waarderen. Dit werd in meerdere ontwerpen toegepast, maar dit team gebruikte het ook op de juiste manier tijdens de race. Dat dit een goede combinatie van ontwerpkeuzes was, werd bewezen door de tweede plaats in de competitie.