Internationale studenten in TU Noord, TU Delft, Delta
Naast het aandeel buitenlandse studenten en docenten telt in de THE-lijst het percentage wetenschappelijke publicaties met minstens één buitenlandse auteur mee en de reputatie van de universiteit in het buitenland. (Foto: Roos van Tongeren)

Terwijl de discussie over grenzen van internationalisering aan de TU Delft voortwoedt, is de universiteit volgens het Britse onderwijstijdschrift Times Higher Education (THE) de meest internationaal georiënteerde universiteit van Nederland. Maastricht heeft de top 200 van deze wereldwijde ranking opmerkelijk genoeg niet gehaald.

Read in English

Op basis van data van de in september verschenen instellingenranglijst World University Ranking 2018 heeft THE woensdag een ranking gepubliceerd van ’s werelds meest internationale universiteiten. Naast het aandeel buitenlandse studenten en docenten telde het percentage wetenschappelijke publicaties met minstens één buitenlandse auteur mee en de reputatie van de universiteit in het buitenland.

Zwitserland
Op basis van deze indicatoren, die elk voor 25 procent meewogen, voert Zwitserland de lijst aan, gevolgd door Hong Kong, Singapore, het Verenigd Koningrijk en Australië. Deze vijf landen herbergen samen de tien meest internationale universiteiten ter wereld. Ze staan volgens THE open voor buitenlandse studenten en wetenschappers, en hebben internationale samenwerking hoog in het vaandel.

Van alle Nederlandse universiteiten scoort de TU Delft het hoogst. De universiteit, nummer 63 in de jaarlijkse instellingenranglijst van THE, staat wat betreft internationalisering op positie achttien, gevolgd door de Rotterdamse Erasmus Universiteit op 42 en de Universiteit van Amsterdam op 62. De hoge ranking komt voor Delft op een moment van toenemende discussie over de grenzen van internationalisering. Die is een gevolg van de stop die de universiteit heeft moeten instellen op studenten van buiten de EU bij de bacheloropleiding technische informatica. De instroom werd er groter dan de opleiding aankon.

Volg de discussie onder #internationalisation-debate

Maastricht
Ook de Nederlandse internationaliseringsorganisatie Nuffic zette de meest internationale onderwijsinstellingen onlangs op een rij. Daarin stond de Universiteit Maastricht stijf bovenaan, met maar liefst 58 procent buitenlandse studenten.

Waar Nuffic alleen naar het aandeel internationale studenten keek, nam THE dus ook andere indicatoren mee in de berekening, zoals internationale reputatie. Phil Baty, verantwoordelijk voor de ranglijsten, zegt desgevraagd dat Maastricht net niet aan de minimumvoorwaarden voldeed om te worden meegenomen in de lijst. “Maastricht is een sterke, internationale universiteit maar onze algoritmes lieten het net niet toe. We moesten ergens een streep trekken.”

THE heeft bij de selectie ook gekeken naar de ligging van de instellingen. Dat Maastricht vlakbij de Belgische en de Duitse grens ligt, heeft de universiteit wellicht parten gespeeld. THE wilde voorkomen dat instellingen werden beoordeeld die toevallig door een gunstige ligging veel studenten uit een buurtland hebben en richtte zich op internationaal georiënteerde instellingen met een ‘global footprint’.

De Universiteit Maastricht wil niet reageren op de ranking.