Wetenschap

TU Delft hengelt zeven vidi-beurzen binnen

Kunstmatige intelligentie, klimaatbeleid en windturbines op zee: 85 ervaren onderzoekers, onder wie 7 van de TU Delft, kregen een Vidi-beurs van 800 duizend euro toegekend.

Windturbines op zee kunnen elkaar hinderen. Delftse onderzoekers ontwikkelen regelstrategieën die voorkomen dat de turbines last hebben van elkaars windpluimen. (Foto: Wikimedia)

De TU Delft deed het met zeven beurzen deze ronde naar verhouding goed. De onderzoeksonderwerpen variëren van deep learning als techniek bij kunstmatige intelligentie, energieopslag in geologische formaties, de wisselwerking tussen wind en wolken en algebra ’s die quantummechanische toestanden beschrijven.


De Universiteit Utrecht springt eruit met 10 beurzen. Van de academische ziekenhuizen haalde het Amsterdam UMC de meeste subsidies binnen (5), op de voet gevolgd door het Leids UMC met 4 beurzen.


Een Vidi is bedoeld voor ervaren wetenschappers die na hun promotie al een aantal jaren onderzoek hebben gedaan. Met het geld kunnen zij de komende vijf jaar aan de slag.


Aanvraagdruk

Wetenschapsfinancier NWO kijkt bij de selectie naar de kwaliteit van de wetenschapper, de originaliteit van het onderzoeksvoorstel, de verwachte wetenschappelijke impact en de mogelijkheid voor toepassing van de kennis. De subsidie maakt deel uit van de zogeheten Vernieuwingsimpuls van Veni-, Vidi- en Vici-beurzen voor respectievelijk beginnende, ervaren en zeer ervaren onderzoekers.


Dit jaar deden 443 wetenschappers een gooi naar de Vidi-subsidie, een kwart minder dan vorig jaar. Oorzaak van deze daling is de invoering van de ‘inbeddingsgarantie’: onderzoekers kunnen alleen nog een Vidi-beurs aanvragen als ze een verklaring van een onderzoeksinstelling op zak hebben waarin staat dat ze een tenure track of een vaste aanstelling krijgen als ze de beurs binnenhalen. Het honoreringspercentage is door de afgenomen aanvraagdruk gestegen van 15 naar 19 procent.


Van de 443 aanvragers was 245 man en 198 vrouw. Uiteindelijk hebben 50 mannen (20 procent) en 35 vrouwen (18 procent) de beurs gekregen. Deze verhouding is vergelijkbaar met voorgaande jaren. In de exacte en natuurwetenschappen werden de meeste aanvragen gehonoreerd (28 procent). In de sociale en geesteswetenschappen heeft iets meer dan één op de tien indieners een Vidi-beurs bemachtigd (13 procent), in de technische wetenschappen bijna één op de vijf (18 procent).


HOP, Melanie Zierse / Delta, Tomas van Dijk

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.