Onderwijs

Toch weer meer studenten dan verwacht

Het ministerie van Onderwijs kan zijn borst natmaken voor een nieuwe tegenvaller op de begroting: er komen wederom meer leerlingen en studenten dan eerder voorspeld.

Universiteiten trekken weer meer studenten dan het ministerie had verwacht. (Foto: Thomas Zwart)

Elk jaar raamt het ministerie van OCW hoeveel studenten en leerlingen er ongeveer in het onderwijs zullen zijn, en al zeven jaar achter elkaar gaat dat mis: de schattingen blijken steeds te laagDat heeft bezuinigingen tot gevolg om toch binnen het budget te blijven. Daarom kijkt het hoger onderwijs met argusogen naar de voorspellingen. Ook nu stelt OCW eerdere voorspellingen naar boven bij.


Universiteiten trekken meer studenten dan eerder was voorspeld. Er kozen afgelopen jaar bijvoorbeeld meer studenten voor een master na hun bachelor dan OCW in de glazen bol had gezien. De ramingen voor kalenderjaar 2020 zijn daarom bijgesteld: 1.900 in de bachelor erbij en 1.700 in de master.


Referentieramingen.png


© HOP. Bron: Referentieramingen 2020, ministerie van OCW.


Afgelopen jaar overtrof het aantal buitenlandse studenten in het Nederlandse hoger onderwijs opnieuw de voorspellingen. Het waren er enkele duizenden meer, dus ook die verwachte groei is naar boven bijgesteld.


Per 1 juni ligt op de TU Delft het aantal daadwerkelijke aanmeldingen voor bacheloropleidingen vier procent lager dan vorig jaar, maar dat is hoger dan in 2018. Het aantal aanmeldingen voor masterstudies steeg met tien procent. In het aantal internationale aanmeldingen is ondanks de coronacrisis nog geen daling waarneembaar.


Minder krimp

Ook  de verwachting van het aantal hbo-studenten heeft het ministerie opgehoogd, met 14.400. Er wordt nog altijd krimp voorspeld, maar die gaat minder hard dan in eerdere scenario’s. De tweejarige ad-opleidingen groeien, maar er zijn eveneens meer studenten in de voltijd-bacheloropleidingen.


Wel gaan er minder mbo’ers naar het hbo dan het ministerie had verwacht. Volgens critici komt dat door het nieuwe leenstelsel, maar daarover staat niets in het huidige rapport (‘referentieramingen’).


Nog meer dan andere jaren is het deze keer de vraag hoe accuraat de voorspellingen zijn. De ramingen zijn gemaakt voordat de coronacrisis uitbrak. Er komen nadere analyses om de gevolgen van de coronacrisis in kaart te brengen.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.