Tilburg goedkoopste studentenstad

In Tilburg zijn de studentenkamers goedkoop en ruim. Ook het bier is er niet duur. Dat is een groot verschil met steden als Amsterdam en Leiden. Delft staat in de middenmoot.

De trainers van ‘Slim studeren = geld beheren’ willen studenten graag leren hoe ze grip houden op hun geld. Ze hebben samen met het Nibud een lijstje opgesteld met maandelijkse uitgaven: 152 euro aan boodschappen, 106 euro voor de zorgverzekering, enzovoorts.

Verreweg de grootste kostenpost voor studenten is hun huur, terwijl de leukste kostenpost voor velen van hen het café is. Met dat idee in het achterhoofd hebben de trainers samen met het Nibud een ranglijst van goedkope studentensteden gemaakt.

In Amsterdam betaal je 440 euro voor een kamer van nog geen vijftien vierkante meter. In Leiden zijn de kamers ook niet goedkoop (358 euro) en kost een biertje bovendien 2,90 euro. In Delft doet een kamer 345 euro en een biertje 2,12 euro. Tilburg springt er volgens de samenstellers het beste uit met een kamerhuur van 319 euro en een glas bier voor 2,13 euro.

Op het eerste gezicht lijkt Enschede (nummer twee) nog goedkoper. Studenten betalen daar slechts 276 euro huur per maand en een biertje kost er 1,80. Nergens is het goedkoper. Alleen zijn de kamers een beetje klein, waardoor de stad een plaats zakt op de lijst.

Gemiddeld kost een biertje in de Nederlandse studentensteden 2,45 euro. De huur van een kamer van vier bij vier meter is door de bank genomen 353 euro. ‘Slim studeren = geld beheren’ is een initiatief van Mastercard en wordt inhoudelijk ondersteund door het Nibud. De trainers zijn zelf ook student.

All bateries on deck

The shipping industry wishes to become greener. But how? Two TU Delft students have kick-started a transition towards maritime electrical transport.

Dit doet WijWonen, de huurdersorganisatie van Duwo

Huurdersorganisatie WijWonen wordt geleid door een studentbestuur. Zij zoekt nieuwe leden. Wat doet WijWonen zoal?

Meten en regelen in de protonenkliniek

Protonenkliniek HollandPTC (Holland Protonen Therapie Centrum) opent begin volgend jaar. Delta kreeg alvast een rondleiding.

Duizenden handtekeningen onder petitie lager collegegeld

Halveer het collegegeld voor alle studenten, zegt de Landelijke Studentenvakbond, en niet alleen voor eerstejaars. Een petitie die daartoe oproept, is intussen 4.400 keer ondertekend.

Herinnering aan Bogaerts

Universiteitshistoricus Abel Streefland schrijft een In Memoriam over hoogleraar geodesie Theo Bogaerts, die vorige maand overleed.