De relativiteitstheorie van Einstein hoeft nog niet bij het grof vuil. Bij nader inzien lijken neutrino’s toch niet sneller te kunnen reizen dan het licht. Wetenschappers hebben technische fouten ontdekt in het CERN-experiment waaruit dit bleek.

Afgelopen september maakte de Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN) bekend dat in de 732 kilometer lange deeltjesversneller neutrino’s waren gemeten die de tocht zestig nanoseconden sneller dan het licht aflegden.

Maar een instrument dat wordt gebruikt om het GPS-systeem en de klokken op aarde te synchroniseren zou voor een afwijking hebben gezorgd. Ook zou een glasvezelkabel niet helemaal goed zijn aangesloten op de computer, meldt de NOS.

In oktober stelde de Gronings natuurkundige Ronald van Elburg al dat de klokken die de vertrek- en aankomsttijd registreren niet helemaal gelijk liepen doordat de gps-satelliet die daarvoor moet zorgen zelf ook beweegt. Dat heeft invloed op de gemeten tijd.

CERN zal het experiment later dit jaar herhalen.

Wie een goed idee heeft kan dat tijdens verschillende selectierondes voorleggen aan Nederlandse investeerders. De student met het beste voorstel mag daarna naar Silicon Valley – de bakermat van onder meer Google en Apple – om het te bespreken met grote investeerders en bedrijven.

De wedstrijd wordt georganiseerd door Innovation Industries, een bedrijf dat media- en ict-ondernemers koppelt aan investeerders.

ISO-voorzitter Guy Hendricks promoot de wedstrijd. “Wij willen niet alleen maar klagen, maar ook laten zien dat er voor studenten heel veel mogelijkheden zijn.”

Delta can help you

Housing, language, making Dutch friends, getting to know your way around Delft, loneliness. Studying at TU Delft is so much more than just attending classes and spending hours on end in the library. Delta helps to address problems that international students sometimes deal with and help solve them. Find out how.

Humans of TU Delft

TU Delft is a community of people with very different backgrounds and all kinds of activities. Delta helps you to get to know your colleagues and fellow students. Meet Vanessa van Aalst, one of seven foremen and forewomen in TU Delft facility management (FMVG).

Shell will be on campus today talking about the energy transition

President-Director Marjan van Loon of Shell Netherlands will visit TU Delft today to discuss opportunities in sustainable energy. Earlier this year, three students questioned her on Shell’s course towards sustainability. Read here what she had to say.

The pros and cons of a project abroad

Doing a project abroad has its pros and cons, or so our Delta Lab students discover in Chile. Read about it in their blog.

Surviving public transport

Too scared to get on your bike? Here’s our quick guide to getting around town by train, tram or taxi.