Tevredenheid studenten over opleiding stagneert

Studenten zijn nog altijd goed te spreken over hun opleiding, blijkt uit de Nationale Studenten Enquête. Maar de stijgende lijn in de tevredenheid zet voor het eerst in vier jaar niet door.

Net als vorig jaar waarderen studenten hun opleiding "in het algemeen" met gemiddeld 3,96 punten op een vijfpuntsschaal. Bachelor- en masterstudenten zijn even tevreden of iets tevredener, terwijl hbo-associate degree-studenten als enigen minder positief zijn op dit punt dan in 2016.

De enquête is uitgevoerd in opdracht van Studiekeuze123, een samenwerkingsverband van universiteiten, hogescholen, studentenorganisaties en het ministerie van Onderwijs. Ruim 700 duizend studenten werden uitgenodigd hem in te vullen. Een kleine veertig procent deed mee.

Studenten oordelen opnieuw iets positiever over de inhoud van hun opleiding (3,75). Binnen dat thema zijn ze het meest tevreden over het niveau van de opleiding (3,88). Over de aansluiting op de vooropleiding zijn vooral de hbo-studenten met een mbo-achtergrond minder te spreken (3,42).

Dit jaar is in de NSE voor het eerst gevraagd of studenten hun onderwijs wel motiverend genoeg vinden. Ze blijken het meest tevreden over de mate waarin de opleiding studenten uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen. De mate waarin de opleiding stimuleert om verdieping aan te brengen in de lesstof wordt het minst gewaardeerd.

Over het tweede nieuwe thema 'internationalisering' zijn studenten veel minder te spreken: het scoort een magere 3,23. Ze vinden vooral dat de opleiding hen onvoldoende aanmoedigt om een tijdje in het buitenland te gaan studeren.

Ook de manier waarop opleidingen studenten voorbereiden op stages en hen vervolgens begeleiden, laat te wensen over, blijkt uit de enquête (3,24). Studenten zijn veel positiever over wat ze leren tijdens de stage (4,12) en de begeleiding op de stageplek (3,94).

Omstreden Pieter Duisenberg wil kritiek wegnemen

Ik heb nu een andere rol, zegt voormalig VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg tegen zijn critici. Voor het eerst reageert hij in dit interview op de commotie rond zijn benoeming als voorzitter van universiteitenvereniging VSNU.

Delft serveert

Nog geen plannen voor het eten? Ga naar het Sint Agathaplein, daar is dit weekend het jaarlijkse foodfestival Delft Serveert.

Advies voor studenten

Columnist Kim-Lan Jong Baw heeft advies: "Doe alleen wat je moet en wilt doen. And make it count." Lees nu haar hele column.

Proteus ontwikkelt bewegende roeibak

De bakken die nu bij Proteus langs de Schie staan, lopen vol als er een vrachtschip snel langs vaart. Tijd voor een nieuw soort roeibak.

[Blog#2] Zeeleeuwen en taalproblemen

Wat beleefden onze Delta Lab-studenten deze week in Chili? Lees erover in hun tweede blog.