Onderwijs

Tentamen inzien is een recht

Studenten hebben altijd recht op inzage van hun eigen tentamens, ook als hun universiteit bang is dat de vragen uitlekken. Dat meldt Erasmus Magazine. Hoe zit dat in Delft?

(Foto: Werktuigbouwkunde)

Een student geneeskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam wilde een tentamen inzien, maar zijn opleiding weigerde. Het mocht alleen als hij meerdere keren een onvoldoende had behaald.


Hij liet het er niet bij zitten, schrijft Erasmus Magazine, en stapte naar het College van Beroep voor de Examens. Dat geeft hem gelijk. Dankzij de nieuwe Europese privacyregels (AVG) hebben studenten altijd recht op inzage. Sinds mei 2018 is de AVG in Nederland van kracht.


Kopie

Want de antwoorden op tentamenvragen zijn nu eenmaal ‘persoonsgegevens’ en daar kun je altijd kosteloos een kopie van opvragen, desnoods jaren na dato. Daar heb je recht op, overweegt het CBE. Dat staat ook in een vonnis van de voorzieningenrechter uit mei van dit jaar.


Als deze uitspraak doordringt in het hoger onderwijs, heeft dat potentieel grote gevolgen: veel opleidingen moeten dan hun praktijk wijzigen. Soms is inzage niet of nauwelijks mogelijk, of alleen op vastgestelde tijdstippen. Daar maken de nieuwe regels van de AVG een einde aan.


Hoe zit dat in Delft?

De voorzitter van de Delftse studentenraad, Zara-Vé van Tetterode, noemt het vervelend dat tentameninzage in Rotterdam een probleem is. “In Delft herkennen wij dit niet, zowel in reglementen als in de praktijk”, zegt Van Tetterode. “Het inzagerecht is opgenomen in de OER (Onderwijs- en ExamenRreglement, red.) geldend op alle faculteiten. Dit betekent dat er altijd een inzagemoment moet zijn, en anders kan de student daar om vragen.”

De studentenraad is van mening dat het inzien van je tentamens en de nabespreking ervan noodzakelijk is. “Want van je fouten leer je nu eenmaal het meest”, zegt Van Tetterode.


Het Rotterdamse CBE stelt overigens dat de opleiding alléén het antwoord hoeft te verstrekken, en niet de tentamenvraag zelf. Daar is de student het niet mee eens, want hoe kun je dan controleren of een antwoord terecht fout is gerekend? Hij stapt daarom naar onderwijsrechtbank CBHO.


HOP, Bas Belleman / Delta, Connie van Uffelen

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.