Teller studieschuld tikt

Actievoerende studenten hebben dinsdagmiddag met de TU Delft en vakcentrale MHP een studieschuldteller op de aula aangezet.

De teller op de aula geeft ruim 5,8 miljard euro aan en loopt komende week op met zeventien euro per seconde. Het totale bedrag is volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de huidige Nederlandse studieschuld, ofwel: vijftienduizend euro gemiddeld per student bij afstuderen.

Die schuld zal volgens ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers ‘alleen maar oplopen’ met maatregelen als de invoering van het sociaal leenstelsel, duurdere schakelprogramma’s voor hbo-afgestudeerden, inperking van het recht op de OV-studentenkaart en mogelijke maatregelen na het huidige kabinetsoverleg in het Catshuis. “Studenten zijn straks niet in staat een hypotheek af te sluiten. Onze vraag is dan ook: Wie betaalt nu eigenlijk de rekening?”

Het ISO roept daarom via de website wiebetaaltderekening.nl op tot het tekenen van een petitie tegen het wetsvoorstel Studeren is Investeren. Volgens het ISO leidt het beleid van staatssecretaris Zijlstra niet alleen tot meer studieschulden, maar ook tot minder toegankelijk onderwijs en minder kwalitatief hoger onderwijs.

Het ISO hield de aftrap van zijn actie bij de TU Delft omdat technische studenten ‘harder worden getroffen’ met hun tweejarige masters. Voor het bestuur van de TU was dat dan ook de reden om mee te doen. “De overheid zegt eigenlijk: doe handig en neem een master van één jaar”, zei collegelid Paul Rullmann.

Daarnaast noemde Rullmann de inspanningen van afgelopen jaren om meer bèta-studenten op te leiden. “Nu begint dat te draaien en voert de overheid een sociaal leenstelsel in, wat de techniekstudent extra dupeert.”

Dat is volgens Eddie Haket van de MHP, vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel, niet goed voor de toekomstige arbeidsmarkt, waar hoogopgeleiden ‘hard nodig’ zijn. Haket sprak van een ‘achterlijk sociaal leenstelsel’. “Het is een verkeerd signaal: steek je maar in de schulden.”

De actie van het ISO is een eerste in een reeks met de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). In de week van 19 t/m 23 maart organiseren het ISO, de LSVb in samenwerking met hun lidorganisaties de hele week door acties.

Zo speelt de Delftse studentenvakbond VSSD op vrijdag 16 maart om 16.00 uur op de Markt een mega Jenga spel. Bij dit spel halen spelers om de beurt een blok uit een toren en leggen die bovenop, waardoor een steeds hogere en instabielere toren ontstaat. “Als je de fundamenten van de kenniseconomie weghaalt, dan stort de maatschappij in”, zegt VSSD-voorzitter Mariska Heidema.

Op maandag 19 maart volgt tussen 12.45 uur en 13.30 uur een college Fins in collegezaal C van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE). Boodschap daarvan is volgens de VSSD dat in Scandinavië het onderwijs nog betaalbaar en goed is en dat studenten dus beter daar kunnen gaan studeren.

Op 23 maart is de landelijke slotmanifestatie op de Dam in Amsterdam.