Campus

Tekentafel talenten – Lentegevoel in privacy

De spullen van je ouders oubollig? Welnee! Een beetje vijftigplusontwerp pimp je tot het hipste designermeubelstuk. Zoals fauteuil El Tulipa, van IO-student Rosel van den Berg.


“Voer hem uit in zwart leer, en hij is stijlvol en wat behoudend. Maar gebruik andere kleuren en materialen, en El Tulipa oogt fris en jong.” Rosel van den Berg (21) koos een stevige uitdaging voor haar bachelor-eindproject bij Industrieel Ontwerpen. “Perida, het bedrijf voor wie ik mijn fauteuil ontwierp, maakt meubels op maat. Het blinkt uit in persoonlijke aandacht voor de klant, maar die klanten zijn over het algemeen wel vijftigplus.” Oei, speel daar maar eens precies goed op in. “Het bedrijf is ook nog eens vrij behoudend in haar materialen en productiemethoden. Binnen die beperkingen wilde ik tóch een innovatief product neerzetten.”


El Tulipa dus, een – de naam zegt het al – tulpvormige stoel die is opgebouwd uit verschillende lagen. Elke laag kan als een waaier uitgedraaid worden en gebruikt worden als tafeltje om je glas op te zetten, voor je laptop en als opbergvak voor spullen die je bij de hand wilt hebben. Hartstikke praktisch, maar meer dan dat: hij biedt veel privacy. Van den Berg: “Dat ik een fauteuil wilde ontwerpen, stond als een paal boven water. Maar wat ik nog moest onderzoeken, was wat de klant daar nu precies van wilde.” Die bleek vooral behoefte te hebben aan een eigen plekje. Dat bereik je met een stoel per definitie, maar doordat je de in lagen opgebouwde armleuningen helemaal om je heen kunt vouwen, bouw je in een handomdraai je eigen coconnetje. 


De doelgroep maakte ze er wel wat breder voor. Niet alleen die vijftigplussers, maar juíst ook jongere consumenten, die vallen voor zo’n modern ontwerp dat je óók nog kunt customizen.


Briljant, vond Perida, en ze koos El Tulipa als de nummer één van alle bachelor-eindprojecten voor dat bedrijf. “Tijdens mijn eindpresentatie zeiden ze: eigenlijk willen we het uitwerken. Geweldig natuurlijk, maar ik heb nog niet gehoord of ze het patent willen overnemen.” Ondertussen heeft ze er een 9 voor gekregen, die ze vierde met een vier maanden lange rondreis door Zuid-Amerika. Want zo’n maandenlange toewijding aan een Spaanse naam, mag je natuurlijk toepasselijk uitleven. 

Onder studenten zijn de meningen verdeeld: moet de basisbeurs wel of niet geschrapt worden, nu het economische tij tegenzit? De jongerenclub van D66 wil hem liever vandaag dan morgen afschaffen. De moederpartij doet het kalmer aan.

De Jonge Democraten klinken radicaler dan D66 zelf. “Ach, ze bieden tegenwicht aan het protest. Studenten zijn heel divers, ze willen allemaal iets anders. Niemand vindt het leuk als de basisbeurs verdwijnt, ik ook niet. Maar het moet, want met dat geld kunnen we iets moois doen: investeren in hoger onderwijs.”

Waarom wil D66 daar dan zoveel tijd voor uittrekken? “Wij denken dat het afschaffen van de basisbeurs voorzichtig moet gebeuren: eerst voor masterstudenten, pas later voor bachelorstudenten. We wilden het zelfs nog niet als winst inboeken, zoals andere partijen, dus we hebben de opbrengst hiervan nog niet laten meetellen in de CPB-berekeningen. We investeren van alle politieke partijen het meest in onderwijs: 2,5 miljard euro, waarvan 270 miljoen in het hoger onderwijs. Maar misschien wordt dat nog meer als de basisbeurs wordt vervangen door een leenstelsel. Voor mbo’ers willen we de basisbeurs overeind houden.”

Het CDA wil de basisbeurs behouden, maar veel meer collegegeld vragen aan studenten die meer dan een jaar uitlopen. Is dat ook een mogelijkheid? “Nee, dat is een raar plan van het CDA. Die partij wil vertraagde studenten plotseling duizenden euro’s laten betalen. Wie last heeft van leenangst, zou dan alsnog kunnen afhaken. Maar erger vind ik eigenlijk dat het CDA populistisch roept: ‘Wij komen niet aan de basisbeurs en bij ons zijn studenten veilig’, terwijl via de achterdeur een plan wordt binnengesmokkeld waar je ook je vraagtekens bij kunt zetten. Dat is hypocriet. En het zou me trouwens niets verbazen als het CDA straks het collegegeld ook voor andere studenten wil verhogen. Er zijn de afgelopen jaren wel vreemdere sprongen gemaakt.”

Verder willen jullie de numerus fixus afschaffen. Mag iedereen dan geneeskunde gaan studeren? “Wat ons betreft wel. Natuurlijk is het verstandig als geneeskundefaculteiten kijken hoeveel studenten ze aankunnen en moeten ze alleen geschikte studenten toelaten. Maar er zijn momenteel veel te weinig artsen en dat maakt de zorg ook duur. Daarom zie ik geen reden geschikte jongeren te weren.”

Een flink deel van de overheidsbekostiging van universiteiten en hogescholen hangt nu af van het aantal studenten. Moet dat dan eerst veranderen? “Nu is er inderdaad een perverse prikkel om zoveel mogelijk studenten te werven, terwijl het minder interessant is om die studenten allemaal binnenboord te houden. Dat moet veranderen. Het is ook niet goed dat studenten zonder nadenken rechten of economie gaan studeren. Laat student en opleiding eens een kennismakingsgesprek voeren. Misschien dat de studiekiezer bij nader inzien een andere opleiding wil doen of eerst nog een jaar wil reizen.”

Volgens D66 is onderwijs de motor van de samenleving. Hoe kies je dan het bedrag dat je in het hoger onderwijs investeert? Waarom niet het dubbele? “Wij investeren 270 miljoen euro in het hoger onderwijs, maar dat bedrag hebben we niet op een zondagmiddag verzonnen. Het komt voort uit de Kennisinvesteringsagenda, die volgens mij leidend zou moeten zijn. Tot nog toe is er nooit iets met die KIA gedaan en het is mij een raadsel waarom niet.”

Wat ook opvalt in het verkiezingsprogramma: jullie pleiten voor meer talenkennis.
“Ja, met name in economische opleidingen. Nu gaan veel studenten op stage in Engeland en de Verenigde Staten. Dat zijn leuke landen, daar niet van. Maar onze belangrijkste handelspartner is nog altijd Duitsland. Er was een tijd dat Nederlanders geroemd werden vanwege hun talenkennis, maar nu vinden jongeren Duits niet meer hip. Dat is zonde, want door dat gebrek aan kennis van het Duits loopt Nederland jaarlijks miljarden mis.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.