Onderwijs

​TBM: wél informatie over afstudeerprojecten

Dat er bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management geen informatie is te vinden over afstudeeronderwerpen, zoals de studentenraad onlangs schetste, is onjuist. Ze heeft al vijf jaar een afstudeerportal.

De studentenraad (sr) pleitte onlangs in een overleg met het college van bestuur voor een online databank voor afstudeeronderwerpen, omdat vooral internationale studenten zouden klagen dat zij moeilijk projecten kunnen vinden. Studentenraadslid Arko van Ekeren zei dat er studies zijn waar ‘helemaal geen informatie is’ en noemde als voorbeeld Techniek, Bestuur en Management (TBM).

“Onhandig, jammer en een zeer onterecht beeld”, zegt universitair docent Jolien Ubacht van TBM daarover. Ongeveer vijf jaar geleden initieerde zij precies datgene wat de sr zoekt: een portal voor afstuderen, inclusief alle mogelijke afstudeerprojecten.

Studenten kunnen er na inloggen met hun NetID en password zoeken naar interne en externe projecten. Niet alleen op thema, maar ook op specialisatie, datum en sectie. Er zijn korte beschrijvingen van projecten, inclusief beoogde onderzoeksmethoden en telefoonnummers van contactpersonen bij TBM. “En, redelijk uniek bij onze faculteit: elke sectie heeft zijn eigen afstudeercoördinator”, zegt Ubacht.

Daarnaast is via de website informatie te vinden over de verschillende fasen van afstuderen, zoals oriëntatie, voorbereiding en uitvoering. “Ik ben er trots op”, zegt Ubacht. “Wat zien ook steeds vaker dat alumni vragen of ze er een onderzoeksopdracht op mogen zetten.”

Volgens Ubacht geeft TBM verder al elf jaar de module master thesis preparation aan alle tweedejaars masterstudenten. Zij krijgen hiermee training in literatuuronderzoek en in het schrijven van een onderzoeksplan. “De module stond model voor een soortgelijke module bij Luchtvaart- en Ruimtevaartechniek en kent een online variant voor studenten die naar het buitenland gaan”, zegt Ubacht.

Studentenraadslid Van Ekeren zegt echter te hebben gehoord dat de module ‘veel te laat in het jaar’ werd gegeven. “Internationale studenten kregen het vak toen ze al aan hun thesis waren begonnen.” Ubacht is verbaasd. “In je derde semester volg je je specialisatie en je master thesis preparation module, in het vierde semester studeer je af: dat is de logische volgorde. Ingangseis voor afstuderen is dat je die module hebt afgerond. Daar controleren we op.”

Van Ekeren blijft erbij dat er signalen zijn binnengekomen dat informatie over afstudeeronderwerpen ‘onduidelijk en niet te vinden’ was. “Wellicht ligt het aan de communicatie”, zegt hij. Ubacht zegt dat de portal het hele jaar staat aangekondigd op alle beeldschermen, dat eerstejaars masterstudenten er bij hun ontvangst informatie over krijgen en dat er aan het begin van het tweede masterjaar een afstudeermarkt wordt gehouden met informatie over afstuderen.

Hoe dan ook, Ubacht ondersteunt het pleidooi van de sr voor een databank ‘als die er op faculteiten niet is’.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.