Campus

Studie Ontwijkende Activiteiten

Het kan je haast niet zijn ontgaan: zondag is de Red Bull Air Race. Volgens het tv-spotje dat het evenement aankondigt ‘een adembenemende race in de lucht, een unieke uitdaging voor de piloten en een fascinerend schouwspel voor de toeschouwers: het meest spectaculaire evenement van het jaar, met de acht beste piloten ter wereld’.

Grote woorden dus, maar een kijkje op de website maakt inderdaad wel nieuwsgierig. Het evenement werd twee jaar geleden in Oostenrijk voor het eerst georganiseerd door Peter Besenyei, de drievoudig aerobatics wereldkampioen uit Hongarije. Sindsdien zijn er vijf races georganiseerd, goed voor zo’n anderhalf miljoen toeschouwers. Rotterdam is een van de naar verwachting negen locaties ter wereld waar de Red Bull Air Race in 2005 plaatsvindt. Het is een mooie lijst: na een spectaculaire openingsrace, afgelopen april in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), komen de vliegtuigjes zondag naar Rotterdam, waarna de race zich verplaatst naar Zeltweg (Oostenrijk), Rock of Cashel (Ierland), Longleat (Verenigd Koninkrijk), Budapest (Hongarije), Moskou (Rusland), Toronto (Canada) en San Francisco (Verenigde Staten). Negen piloten zullen aan ieder onderdeel deelnemen, in een poging zo snel mogelijk zo veel mogelijk punten te behalen en zich uiteindelijk World Champion te mogen noemen. Grondlegger Besenyei: “It is the ultimate aviation discipline. There is no other competition that places such high demands on pilots’ flying skills as this race in the sky.” Het wedstrijdparcours gaat onder de Erasmusbrug door, dus de piloten zullen wel wat Red Bull kunnen gebruiken. Nu naar hopen dat ze niet ‘per ongeluk’ tegen, bijvoorbeeld, Nationale Nederlanden aan vliegen… (GR)

www.redbullairrace.com

Het kan je haast niet zijn ontgaan: zondag is de Red Bull Air Race. Volgens het tv-spotje dat het evenement aankondigt ‘een adembenemende race in de lucht, een unieke uitdaging voor de piloten en een fascinerend schouwspel voor de toeschouwers: het meest spectaculaire evenement van het jaar, met de acht beste piloten ter wereld’. Grote woorden dus, maar een kijkje op de website maakt inderdaad wel nieuwsgierig. Het evenement werd twee jaar geleden in Oostenrijk voor het eerst georganiseerd door Peter Besenyei, de drievoudig aerobatics wereldkampioen uit Hongarije. Sindsdien zijn er vijf races georganiseerd, goed voor zo’n anderhalf miljoen toeschouwers. Rotterdam is een van de naar verwachting negen locaties ter wereld waar de Red Bull Air Race in 2005 plaatsvindt. Het is een mooie lijst: na een spectaculaire openingsrace, afgelopen april in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), komen de vliegtuigjes zondag naar Rotterdam, waarna de race zich verplaatst naar Zeltweg (Oostenrijk), Rock of Cashel (Ierland), Longleat (Verenigd Koninkrijk), Budapest (Hongarije), Moskou (Rusland), Toronto (Canada) en San Francisco (Verenigde Staten). Negen piloten zullen aan ieder onderdeel deelnemen, in een poging zo snel mogelijk zo veel mogelijk punten te behalen en zich uiteindelijk World Champion te mogen noemen. Grondlegger Besenyei: “It is the ultimate aviation discipline. There is no other competition that places such high demands on pilots’ flying skills as this race in the sky.” Het wedstrijdparcours gaat onder de Erasmusbrug door, dus de piloten zullen wel wat Red Bull kunnen gebruiken. Nu naar hopen dat ze niet ‘per ongeluk’ tegen, bijvoorbeeld, Nationale Nederlanden aan vliegen… (GR)

www.redbullairrace.com

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.