Onderwijs

Studeren met handicap blijft lastig

Hogescholen en universiteiten bieden steeds meer voorzieningen voor studenten met een functiebeperking. Maar nog niet genoeg, vindt de Onderwijsinspectie.

 Ruim vijftien procent van de studenten heeft een lichamelijke handicap, chronische ziekte, dyslexie of een psychische beperking. De helft tot een derde heeft daar last van bij het studeren. Gemiddeld doen studenten met een functiebeperking dan ook langer over hun studie en vallen ze vaker .

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor studenten met een ziekte of handicap, constateert de Onderwijsinspectie in een vandaag gepubliceerd advies. Toch voldoet geen van de 23 onderzochte instellingen aan alle eisen. De TU Delft zit niet tussen deze 23.

Slechts de helft geeft studenten met een functiebeperking meer tijd voor tentamens of aangepaste toetsen. De gebouwen van universiteiten en hogescholen zijn vaak niet voor iedereen toegankelijk. En amper een derde van de instellingen kan de kwaliteit en continuïteit van de geboden voorzieningen waarborgen. Opvallend is ook dat er zelfs binnen instellingen grote verschillen zijn in het aantal voorzieningen en de kwaliteit daarvan.

Een paar jaar geleden kregen alle universiteiten en twintig hogescholen subsidie om hun voorzieningen te verbeteren. Maar uit het inspectierapport blijkt dat gesubsidieerde hogescholen het slechts op twee punten beter doen dan andere hogescholen: hun informatievoorziening is beter en ze hebben vaker een beleid dat de kwaliteit en continuïteit van de voorzieningen garandeert.

Demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft nog niet op het rapport gereageerd. Ze wacht daarvoor op het advies van de Commissie Maatstaf over het verbeteren van de voorzieningen, dat deze maand verschijnt. Een maand geleden maakte oud-minister Plasterk al bekend dat de toegankelijkheid van onderwijsinstellingen voor studenten met een functiebeperking straks een hard criterium wordt voor de accreditatie van opleidingen.

Elke studente weet nog wel hoe spannend het was om in mannenstad Delft te gaan studeren. Daarom organiseert het OWee-bestuur speciaal voor alle meiden die komend jaar in Delft gaan studeren voor de 17e keer de Ladies Intro. Om alvast wat meiden te leren kennen, maar stiekem ook om de Delftse mannen te ontmoeten.
De Ladies op maandag 8 juni staat in het thema van MegaMindy, vrouwenpower, want dat heb je soms toch wel nodig als vrouw in Delft.
De meiden gaan na een centrale ontvangst roeien en lunchen bij een van de twee roeiverenigingen. Ze worden per studie in groepjes ingedeeld met twee mentoren. ’s Middags kunnen ze met hun groepje meedoen aan allerlei workshops. Nieuw dit jaar zijn de workshop 3D-fotografie, met twee camera’s en een speciaal brilletje, en de workshop lachmeditatie bij de Bolk. Waarschijnlijk zullen de vrouwen voor dit laatste wel talent hebben, vooral na een lekkere cocktail bij de Bond. Tussen de workshops kunnen ze even uitrusten en bijkletsen onder het genot van een high tea bij Jansbrug.
De dag wordt traditioneel afgesloten met een feest, waar ook de Delftsche man in groten getale aanwezig is. Omdat dit feest met de jaren steeds drukker werd, is het dit jaar verplaatst naar Speakers. Je mag alleen naar binnen met een bandje. Er treden verschillende Delftse bands op, waaronder Nulvijftien. De vierhonderd polsbandjes worden door het OWee-bestuur verdeeld over de verenigingen en mentoren, zodat de meiden alle soorten studenten uit Delft kunnen leren kennen. Zorg dus voor goede connecties als je dit feest niet wilt missen!

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.