Opinie

‘Studentenverenigingen: kunst, geen kitsch’

Tulpen, stroopwafels, kaas, Koningsdag, wereldberoemde dj’s, het Deltaplan, Hollandse nuchterheid, grote multinationals en vele schaatsmedailles op de Olympische Spelen in Rusland.

Elementen waar Nederlanders trots op zijn en die wij graag uitdragen naar de rest van de wereld. Toch ben ik van mening dat dit niet het enige is waar Nederland een unieke positie aanneemt.


Studenten anno nu hebben de kans om zich op vele verschillende manieren te ontplooien. Buitenlandse reizen, stages en extracurriculaire activiteiten liggen binnen handbereik. Studeren in Nederland is voor iedereen, net als het hebben van een leuk studentenleven. De meest unieke ervaring van mijn eigen studentenperiode is wel het lid worden bij een studentenvereniging. Voor buitenstaanders wordt het vaak gezien als kitsch, maar ik als ervaringsdeskundige kan mij daar weinig bij voorstellen. Een hechte jaarclub, dispuut en commissies hebben mij meerwaarde gebracht en hebben mij zelfs gestimuleerd om harder te studeren voor mijn tentamens. Ik moest er in mijn eerste jaar toch niet aan denken om weg te moeten uit mijn studentenstad waar ik het zo naar mijn zin had!


Probeer maar eens uit te leggen aan een buitenlandse student wat een studentenvereniging nu eigenlijk inhoudt. Een introductietijd om lid te worden? Jarenlange tradities? Borrels? Jasje-dasje? Aspirantentijd? Je moet toch gewoon studeren? Ook is een veelgenoemde opmerking: “Whats up with the long hair of those guys?”


Ondanks dat ruim 40 duizend studenten lid zijn van een studentenvereniging, lijkt er toch een kink in de kabel te komen. De politiek is onduidelijk over de plannen met betrekking tot het hoger onderwijs. In 2010 plande Den Haag een langstudeerboete die gelukkig van de baan is. In 2013 een leenstelsel en nu dat plan alweer is uitgesteld denken ze in Den Haag opnieuw na over bezuinigen op studenten. Maar wat gaat er gebeuren met die mooie studentencultuur zoals we die nu kennen? Het doen van een commissie, bestuursjaar of extra stage wordt misschien wel een te grote investering. Toch gek, omdat studenten en ook het bedrijfsleven juist aangeven dat deze activiteiten een grote meerwaarde leveren op je CV en uiteindelijk op de arbeidsmarkt.


Als ik met een student uit een willekeurig ander land praat over het Nederlandse hoger-onderwijssysteem vertel ik met trots dat er genoeg kansen zijn die Nederlandse studenten met beide handen kunnen aanpakken. Je studeert niet alleen, maar bent ook deel van de kunst van het verenigingsleven en ik hoop dat ook de volgende generaties de kans krijgen om met zoveel trots over deze mooiste tijd van hun leven te praten.


 


Eline van Hoek – Assessor der Landelijke Kamer van Verenigingen

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.