In Iran worden studenten opgepakt die protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Nieuwsberichten en geruchten gonzen over het internet, maar het is moeilijk om erachter te komen wat er precies gebeurt.

Op Twitter volgt het ene nieuwsbericht op het andere. Zo hebben 120 academici van de universiteit van Teheran ontslag genomen na een politieoverval.

In het hele land worden studentencomplexen bestormd. Er zouden 150 studenten van de noordelijke Universiteit Mazanderan zijn opgepakt. Op andere plaatsen schijnen doden te zijn gevallen.

De BBC heeft beelden online gezet waarin een Iraans studentencomplex zou worden aangevallen. De omroep kan alleen de bron niet bevestigen.

Volgens een Nederlandse student van Iraanse afkomst zijn er een stuk of tien betrouwbare bronnen op Twitter. “Hun nieuws verschijnt vaak een dag later op CNN of andere nieuwszenders. De berichten worden zo snel mogelijk overgenomen door andere twitteraars, niet alleen om het nieuws te verspreiden, maar ook om het de Iraanse politie moeilijk te maken als ze deze mensen willen opsporen.”

In Iran braken protesten uit toen de zittende president Mahmoud Ahmadinejad met overmacht de verkiezingen won. De oppositie gelooft niet dat oppositieleider Mir Hossein Mousavi heeft verloren en spreekt van verkiezingsfraude.

Student: Gabriël Gebre Musie, werktuigbouwkundeMedewerker: Jie Zhou, universitair hoofddocent materiaalkunde

"Zhou is de begeleider van een project dat ik doe voor werktuigbouwkunde. Hij heeft ons in het begin enorm goed op weg geholpen. Als projectbegeleider kunnen we hem altijd aanspreken, hij maakt altijd even tijd. Ik had laatst een paper nodig en dat heeft hij toen meteen voor ons gekocht en betaald. Hij is ambitieus. Stelt hoge eisen aan zichzelf en aan zijn leerlingen. Maar hij blijft altijd relaxt. Tijdens besprekingen lacht hij heel veel, dat is ook prettig. En hij draagt heel kleurrijke kleding: altijd shirts met korte mouwen. Hij komt niet uit Nederland, maar je merkt dat hij al heel lang in Delft werkt. Ik ben blij dat hij onze begeleider is, hij is goed voor het project."