Onderwijs

Studenten naar de rechter om studieboete

Het verhoogde collegegeld voor trage studenten is onrechtmatig. Als het wetsvoorstel van staatssecretaris Zijlstra daadwerkelijk wordt aangenomen, zullen de studentenorganisaties naar de rechter stappen.

De regering is van plan studenten een hoger collegegeld in rekening te brengen als ze meer dan een jaar uitlopen in hun bachelor- of masteropleiding: geen 1672 euro, maar 4672 euro per jaar. Dat zou ook gelden voor studenten die nu al vertraagd zijn. Belangenverenigingen van studenten zijn daar woedend om en haalden eerder bijna twintigduizend studenten naar het Malieveld om te protesteren.

De belangenbehartigers ISO, LSVb en LKvV hebben nu advies ingewonnen bij advocatenbureau Stibbe, dat voor hen een uitgebreid rapport heeft geschreven. Zijlstra’s wetsvoorstel rammelt volgens de advocaten aan alle kanten.

Een deel van de kritiek was al bekend. Zo menen de advocaten dat de wet strijdig is met het rechtszekerheidbeginsel, aangezien de wet met terugwerkende kracht gaat gelden. Studenten die nu al studievertraging hebben opgelopen, konden immers geen rekening houden met deze wet, maar moeten wel extra collegegeld betalen. Een hardheidsclausule is er niet. Maar volgens Zijlstra zou het juist oneerlijk zijn om de huidige studenten te ontzien en alleen de nieuwe te laten betalen.

Minder bekend zijn de internationale verdragen waar de advocaten mee schermen. Zo heeft Nederland het ‘Internationaal verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten’ geratificeerd, waarin staat dat het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk dient te worden gemaakt “door de geleidelijke invoering van kosteloos onderwijs”. Met deze maatregels gaat Nederland juist de andere kant op, betogen de advocaten.

Bovendien lijkt het verhoogde collegegeld verdacht veel op een ‘boete’, oftewel een strafmaatregel: het kabinet rekent immers op een preventieve werking en net als een boete is de verhoging van het collegegeld niet aftrekbaar van de belasting. Als het inderdaad om een boete gaat, zou de wet in strijd zijn met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat mensen niet met terugwerkende kracht voor een handeling kunnen worden veroordeeld, als die eerder nog niet strafbaar was.

Ook zou de wet strijdig zijn met het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie, omdat hij ook voor studenten uit andere EU-landen gaat gelden. De regering had moeten onderzoeken of EU-burgers zich laten hinderen door deze boete, vinden de advocaten.

Verder denken ze aan discriminatie. De wetgever maakt namelijk geen onderscheid tussen deeltijd- en voltijdstudenten, terwijl dat wel zou moeten: ongelijke gevallen mogen niet zomaar gelijk behandeld worden. Ook zijn sommige studies zwaarder dan andere, waardoor sommige studenten meer last van de maatregel krijgen dan andere.

Volgende week donderdag zal het wetsvoorstel in de Tweede Kamer worden besproken. De studenten vragen het parlement om de wet tegen te houden. Als dat niet gebeurd, stappen het Interstedelijk Studenten Overleg, de Landelijke Studenten Vakbond en de Landelijke Kamer van Verenigingen naar de rechter.

Het waren geen optimale, maar wel redelijke weersomstandigheden die de roeiers vorige week woensdag ondervonden tijdens de Ringvaart Regatta. Het organiserende Laga toonde zich bij monde van Roel Rutgers uiterst tevreden: “Van de 119 gestarte boten vielen er maar vijf af. Dat is bijzonder weinig.” Een enkeling moest het onderweg opgeven omdat de spieren te veel protesteerden tegen de combinatie van kou en inspanning. Het honderd meter lange parkoers leidde vanaf de Kaag bij Leiden over de Ringvaart rond de Haarlemmermeer, terug via de Kaag naar Delft. De wind (kracht vier) zorgde op de Kaag voor hinderlijke golfslag. Toch zette de winnende boot, een dubbelvier van Laga, een snelle tijd neer. Het kwartet Van Schoten, De Jong, Van Helden en Brenkman kwam na 6.59.04 uur over de finish. De beste eenling was skiffeur Arie Muijlwijk die met 8,02.38 de op twee na snelste tijd roeide. De snelste vrouwenploeg, een acht uit Utrecht, liet een tijd van 9,23.10 klokken.
In het eerste meiweekend trotseerde ook het Delft Challenge Team de woeste golven. Het leverde de zeilende TU-studenten, onder leiding van schipper Bert Schandevyl, de winst op in het studentenklassement van de Grand Prix Atlantique. Het resultaat na vier zware racedagen voor de kust van het Bretonse Pornichet was volgens Jaap van Rijckevorsel een gevolg van “een zeer goede bootsnelheid, constante prestaties en mentale veerkracht”. In het totaalklassement eindigden de Delftenaren als zesde. Eind juni begint het team aan de zeilvariant van de Tour de France.
Judoka en bouwkundestudente Karin van Dijk verraste in het afgelopen weekend door in Londen op de British Open de bronzen medaille te bemachtigen. De eerste partij, tegen de latere winnaar Thorel uit Frankrijk, ging verloren. “Het was mijn eerste internationale toernooi na een lange tijd. Ik had moeite om weer in het wedstrijdritme te komen en verloor uiteindelijk door een overname”, verklaarde Van Dijk haar nederlaag. Via de herkansing drong ze nog wel door tot de kleine finale, waarin de Duitse Delorme tegenover haar stond. “Ik kreeg twee straffen voor inactiviteit, maar liet me niet gek maken en gooide haar vol punt”, waarmee het brons binnen was.
Voor de hockeyers van Dopie en DSHC zal de jaargang 2009-2010 niet bepaald de boeken ingaan als het meest glorieuze seizoen in de geschiedenis. De degradatie van beide hoogste dameselftallen stond al eerder vast. Op de laatste speeldag viel ook het doek voor de heren-1 van DSHC. Winst op stadgenoot Ring Pass zou voldoende zijn om zich te handhaven in de eerste klasse. De bezoekers gaven de punten op het sportcentrum echter niet cadeau en wonnen met 5-3. Omdat beide directe concurrenten MOP en IJsseloever wonnen, eindigde DSHC onder de degradatiestreep. Lichtpuntje waren de Dopie-mannen, die dankzij hun eindsprint aan degradatie ontkwamen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.