Onderwijs

Studenten krijgen haast

Eén op de vier studenten wil sneller gaan studeren als de maatregelen tegen langstudeerders werkelijk worden ingevoerd.
Dat blijkt uit een enquête onder ruim achthonderd Utrechtse studenten, uitgevoerd door de

l/” title=”stichting OER”>Stichting Onderwijs Evaluatie Rapport. Die studentenstichting doet onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs van de Universiteit Utrecht.


Gebrekkige voorbereiding

Veel studenten (bijna veertig procent) geven toe dat ze hun tentamens soms niet halen door gebrekkige voorbereiding. Vooral mannen hebben daar last van. Dertig procent zegt de verkeerde studiekeuze te hebben gemaakt en daardoor nu vertraging te hebben opgelopen. Eén op de vijf noemt een bijbaan als oorzaak en ruim vijftien procent “wil genieten van het studentenleven”.


Een uitgebreid stuk hierover staat op de Utrechtse universitaire nieuwswebsite DUB.

Jonge werknemers zijn vooral praktisch ingesteld. Ze gebruiken alle middelen die er zijn om een klus te klaren. Ongeacht of de benodigde computerprogramma’s zijn toegestaan door de ict-beheerder van een bedrijf. “Ze doen gewoon wat ze gewend waren tijdens hun studie of thuis”, zegt Anja van Beijnum van Accenture.

Daarnaast gebruikt de nieuwe generatie de bedrijfs-pc veelvuldig voor privé-doeleinden. Eén op de drie zit wel eens te msn’en, bijna de helft gebruikt sociale netwerksites als Hyves of Facebook.

Veel bedrijven hebben strikte protocollen over het gebruik van computerprogramma’s op het werk. Maar van de jonge werknemers lapt tweederde die bedrijfsregels aan zijn laars. Desnoods downloaden ze zelf andere software. “Dat is geen kwade opzet”, zegt Van Beijnum. “Ze vinden het volstrekt logisch dat ze websites en computerprogramma’s waaraan ze privé gewend zijn, ook op het werk kunnen gebruiken.”

In plaats van strengere ict-regels opstellen zouden bedrijven zich beter kunnen aanpassen, stelt het rapport. Nieuwe internetsnufjes als Twitter, sociale netwerksites en chatprogramma’s kunnen voor werkgevers ook interessant zijn. Van Beijum: “Jonge werknemers onderhouden hun netwerk op die manier. En dat gebruiken ze ook voor hun werk. Als een werknemer onder werktijd een uurtje op Facebook zit, is dat dus helemaal niet erg. Dat halen ze vaak ’s avonds in door nog iets voor de zaak te doen. De grens tussen werk en privé vervaagt.”

Accenture deed wereldwijd onderzoek onder 5500 ‘millenials’: de generatie scholieren, studenten en pas afgestudeerden tussen de 14 en 27 jaar. Daarvan kwamen er 370 uit Nederland.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.