Onderwijs

Studenten hopen op behoud snel internet

Na een storm van protest werkt studentenhuisvester Duwo samen met internetprovider Ziggo aan een aangepast voorstel voor een nieuwe internetvoorziening in studentencomplexen. Dat moet nog deze week klaar zijn.

Studenten, opleidingen en het studentenleven buiten de opleiding. Volgens collegelid Paul Rullmann en directeur onderwijs & studentenzaken Anka Mulder zal er op deze drie fronten iets moeten gebeuren. Want langstudeerders gaan de TU straks 10,2 miljoen euro per jaar kosten nu de Tweede Kamer de aanpak van langstudeerders steunt.

De werkgroep – onder leiding van Jenny Brakels en bestaande uit hoofd onderwijs Frank Sanders en  directeuren onderwijs Rob Mudde en Theo van Drunen – heeft de opdracht alle mogelijke maatregelen te onderzoeken.
Zo moeten studenten meer structuur krijgen. Rullmann geeft als voorbeelden het opdelen van een lesblok in kleinere eenheden, de studio classroom bij Technische Natuurwetenschappen en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) of de computer ondersteunde zelfstudie bij de opleiding civiele techniek, waarbij studenten zelf meteen kunnen zien of ze stof begrijpen.
Mulder wil dat ook de vorming van klassen van dertig studenten wordt bestudeerd, of duidelijke voortgangsnormen. “Nu is de norm voor het bindend studieadvies de helft van de zestig studiepunten. Als je dat normaal vindt, leidt dat tot een studieduur van tien jaar.” De werkgroep bekijkt ook de verplichting om de propedeuse in twee jaar te halen.

Wat betreft de opleidingen onderzoekt de werkgroep studeerbaarheid. “Als maar 18 procent van de studenten zijn propedeuse in één jaar haalt en 65 procent van de studenten de helft of meer van het aantal studiepunten, hoe studeerbaar is dan je eerste jaar?”, zegt Mulder.
Ze benadrukt dat de TU opleidingen niet gemakkelijker maakt, want ‘niemand wil minder kwaliteit’. “Maar op onderdelen worden ze wel minder zwaar”, zegt Rullmann. “Er zijn opleidingen die te vol zijn. De truc is dat je opschoont. Dat is niet de kwaliteit verlagen. Het gaat om de essentialia.”
Ook wil Rullmann weten wat het beste aantal contacturen is. “Vaak zijn er te veel kleine vakjes. Te veel uren. Door minder vakjes is er meer tijd voor extracurriculaire dingen. Bij L&R en Industrieel Ontwerpen is al een overstap gemaakt naar meer samenhangende grote blokken.”
Daarmee roert Rullmann het leven buiten de opleiding aan. “Zijn er bijvoorbeeld extracurriculaire dingen die in een opleiding zijn op te nemen? Projecten als de Nuna zijn heel leerzaam. Kunnen die bijvoorbeeld via een minor worden opgepakt?”

Mulder verwacht dat de maatregelen tegen langstudeerders grote effecten hebben op studentenverenigingen. “Lid zijn en een bestuur doen zal risicovol worden. Het ledenbestand zal mogelijk krimpen. Onze studenten lopen vertraging op in het begin van hun studie. We gaan met verenigingen overleggen hoe we ervoor gaan zorgen dat dit niet gebeurt.”
Onderliggende gedachte van deze exercitie is volgens Rullmann dat er echt iets moet gebeuren. “Never waste a good crisis. Ik stel op prijs dat de overheid ons stimuleert, maar niet met de hakbijl.”
De studentenraad kon nog niet reageren.

Een aanwezigheidsplicht voor eerstejaars, de eis om elk jaar ten minste driekwart van het aantal studiepunten te halen en minimumeisen in plaats van automatische doorstroom naar de master.
Die voorstellen lanceert Rob Mudde – directeur onderwijs bij Technische Natuurwetenschappen – in een opiniestuk van woensdag 30 november in NRC Handelsblad als alternatief voor de dreigende boete voor langstudeerders.
Mudde zit in de werkgroep die nu maatregelen tegen langstuderen aan de TU onderzoekt en zegt desgevraagd dat hij deze varianten in die werkgroep zal inbrengen. “Maar het gros van deze maatregelen mag wettelijk gezien niet. Je mag geen studievoortgang eisen. Waarom eigenlijk niet? Heel raar.”
Mudde vindt dat universiteiten zelf de bevoegdheid moeten krijgen langstuderen tegen te gaan. “Het is nu mogelijk om tien jaar lang in de bachelor aan te rommelen zonder een goed verhaal. Studenten met allemaal zes-minnetjes willen we eigenlijk niet in de master. Een master is een topopleiding, daar moet je topstudent voor zijn. Eigenlijk zou je een soort sollicitatiegesprek moeten houden als je er lang over doet.”
De directeur onderwijs ziet ook wel wat in een aanwezigheidsplicht voor eerstejaars bachelors. “Veel studenten zullen dan toch wat doen, maar je moet wel je onderwijs er op afstemmen. Je moet ze aan het werk zetten. Zo’n plicht is wettelijk gezien moeizaam.”

Mudde stoort zich aan de sfeer van vrijblijvendheid onder studenten. “Academische vrijheid is onderzoeken wat je wilt en daaruit concluderen wat je wilt. Niet: ’s ochtends in bed, ’s middags de krant lezen en ’s avonds naar de kroeg. Ik zeg niet dat studenten dat allemaal doen, maar het helemaal omdraaien doen ze zeker niet. Eerst je vakken halen!”
Wat wettelijk wel kan en waar Mudde ook wel aan denkt, is de norm van het bindend studieadvies verhogen naar 45 studiepunten. Andere opties zijn volgens hem: kleinschaliger onderwijs en een langer doorlopend studentenmentoraat, waarbij studenten hun hele bachelor lang een aanspreekpunt hebben.
Tot slot ziet Mudde mogelijkheden voor communityvorming door de campus te verbeteren. “Zijn er plekken waar je gezellig koffie kunt drinken en uren met je laptop wireless bezig kunt zijn? Ze jagen je hier de stad in. Het is goed als mensen elkaar hier tegenkomen.”

Begin oktober bracht Duwo via de ‘frequently asked questions’ op zijn website details naar buiten uit het contract met Ziggo voor een nieuwe internetvoorziening in al zijn studentencomplexen. De Laakhaventoren in Den Haag bleek in de vorm van een proef al over op het nieuwe systeem.


Een storm van protest onder studenten was het gevolg. Niet alleen zou het internet trager worden dan wat de studenten nu gewend zijn, er zouden ook allerlei onpraktische beperkingen aan kleven. Bovendien bleek het systeem in Den Haag helemaal niet goed te werken.



Bewonersvereniging WijWonen liet het er niet bij zitten en richtte een speciale internetcommissie op om het onheil af te wenden. Er kwam een website met alle details en de laatste stand van zaken.



“Op internet staan een hoop hele en halve waarheden”, zegt een woordvoerder van Duwo daarover. Het klopt volgens haar dat er bij de pilot in Den Haag ‘wat hobbels’ waren. “Maar er wordt hard aan gewerkt om die op te lossen.”



Intussen heeft de studentenhuisvester de aanleg van het nieuwe internet in Delft opgeschort. Duwo wil verder alleen kwijt dat hij werkt aan een aangepast voorstel met technische verbeteringen. Dat wordt eind deze week verwacht. “Ik denk dat we daarmee een heel eind moeten komen”, aldus de woordvoerder.



De studenten hebben ook goede hoop dat Duwo en Ziggo aan hun wensen tegemoet komen. Het laatste gesprek tussen de betrokken partijen is volgens de internetcommissie van WijWonen ‘goed, open en constructief’ verlopen. “Er zijn nog geen concrete toezeggingen gedaan, maar het lijkt erop dat er geen grote knelpunten zijn.”



Het belangrijkste pijnpunt voor de studenten was dat de snelheid van hun internetverbinding aanzienlijk zou afnemen, van 100 naar 20 Mbit/s per aansluiting.



Verder zou ieder complex nog maar één IP-adres krijgen. Dat betekent dat soms honderden studenten hetzelfde IP-adres moeten delen. “Veel websites blokkeren op basis van IP”, schrijft WijWonen op internet. “Dus als één bewoner iets raars op een website post zullen de overige driehonderd gebruikers van dat IP-adres ook geblokkeerd worden.”



Ook zijn er volgens de studenten sites die blokkeren ‘bij meer dan normaal verkeer’. “Skype en torrents worden vrijwel onmogelijk als je met meer dan dertig gebruikers deelt.”



Ook zou er waarschijnlijk een restrictievere firewall komen en zou het niet meer mogelijk zijn een intern netwerk te creëren. “Een gesloten firewall is slecht omdat je zo geen ‘remote desktop’ meer kan gebruiken, geen web- of gameserver kan hebben en internetbellen erg instabiel is.”



Het ontbreken van een intern netwerk is volgens de studenten slecht omdat lokale fora verdwijnen en het veel langer duurt om bestanden te delen met de buurman.



De internetcommissie van WijWonen heeft maandag weer een afspraak met Ziggo en Duwo. 


Studenten stellen eisenpakket voor internet op

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.