Onderwijs

Studenten bouwen windmolen op Green Village

De Green Village heeft zijn eigen windturbine. Studenten bouwden hem in een week. De Delftsblauwe turbine markeert het jubileum van de Europese master windenergie EWEM.

Studenten Florian Dach (zittend), Sowmya Iyer (midden) en Carlos Perez tonen de 2,4 meter lange rotorbladen. (Foto: Jos Wassink)

Een dag voordat de windturbine op zijn fundamenten wordt gehesen, hangen studenten bij de werkplaats rond “om te kijken hoe de verf droogt”. De afgelopen dagen waren ze bezig met lassen, houtbewerking en het samenbouwen van stator en rotor. Ook hebben ze met de hand drie dikke planken hout afgeschaafd tot rotorbladen en vervolgens geschilderd.
En nu is het dus afwachten tot ze al de onderdelen kunnen samenbouwen tot een 700 Watt doe-het-zelf windturbine. Op vrijdag 1 juli 2022 wordt de windmolen op zijn fundamenten gezet in de noordoosthoek van de Delftse Green Village. Het wordt een aandenken aan het tweede lustrum van de Europese Wind Energie Master (EWEM).

De bouw en installatie van de windturbine zijn de laatste in een reeks van evenementen voor de viering van het 10-jarig bestaan van de master in windenergie. Windenergieprofessor Carlos Simão Ferreira (faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) noemt een eerdere excursie naar het offshore windpark Fryslân (89 turbines in het IJsselmeer) en een reünie voor studenten, staf en alumni op 21 mei 2022.

edrtyuniomlWindenergiestudenten, staf en alumni hadden een onderonsje op 21 mei 2022. (Foto: TU Delft)

In de afgelopen tien jaar heeft de Europese master windenergie 290 studenten getrokken, van wie 90 procent afstudeerde binnen de nominale duur van 24 maanden. Simão Ferreira noemt hen “een gepassioneerde groep”. Hij vertelt trots dat bijna alle afgestudeerden een loopbaan zijn begonnen in windenergie.

Een typerend kenmerk van de master is de samenwerking tussen vier universiteiten. De TU Delft werkt samen met de universiteit van Oldenburg (Duitsland), de Noorse universiteit voor wetenschap en technologie (NTNU) en de technische universiteit van Denemarken (DTU). Ieder instituut heeft zijn eigen specialisme: stromingsleer (Oldenburg), rotorontwerp (DTU), elektrische netwerken en systemen (TU Delft) en offshore (NTNU).

Studenten brengen gemiddeld een half jaar op elke locatie door. Deze educatieve carrousel maakt ze bekend met verschillende benaderingen, accenten en atmosferen in de betrokken landen en instituten.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.