Onderwijs

Strenge lockdown, ook voor hoger onderwijs

Het kabinet heeft zaterdagavond een lockdown afgekondigd. Ook universiteiten moeten de deuren sluiten. Dat duurt tot na de kerstvakantie en misschien nog langer.

Het wordt weer stil op de campus. (Foto: Justyna Botor)

De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) adviseerden de strenge lockdown aan het kabinet om de opmars van de omikronvariant van het coronavirus te stuiten. Die grijpt razendsnel om zich heen.

Het kabinet neemt het advies over. Het is nog niet bekend hoe gevaarlijk de nieuwe variant is, maar het kabinet wil voorkomen dat er een enorme druk op de ziekenhuizen en de intensive care-afdelingen ontstaat.

Tentamens en toetsen gaan door, bibliotheken blijven open

Op 10 januari, na de kerstvakantie, kan het onderwijs misschien weer open. Op 3 januari neemt het kabinet daar een beslissing over. Andere delen van de samenleving gaan tot en met 14 januari dicht.

Tentamens
Studenten en docenten komen voorlopig dus niet naar campus. Promoties en oraties zijn weer online en zonder publiek. Voor TU-medewerkers die geen campusgebonden werk doen, gold al sinds 26 november een thuiswerkadvies, lab-onderzoek uitgezonderd. Uitzonderingen komen er nu – net als in eerdere lockdowns – ook voor kwetsbare studenten en bepaalde praktijklessen. Daarnaast gaan tentamens en toetsen door. Verder blijven de bibliotheken van de onderwijsinstellingen open en kunnen ook andere studieplekken openblijven voor het ondersteunen van studenten. Daar geldt een maximum van 75 personen per ruimte.

Het kabinet hoopt de komende weken zoveel mogelijk mensen aan een ‘booster’ te helpen, oftewel een derde vaccinatie. Daarmee zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus, zei Jaap van Dissel (directeur infectieziektenbestrijding RIVM) tijdens de persconferentie.

Bij de start van het nieuwe studiejaar had demissionair minister Van Engelshoven gezegd dat het hoger onderwijs niet meer dicht zou gaan. Die belofte is nu gebroken; het kabinet trekt aan de noodrem.

Eerdere maatregelen (zoals de avondlockdown) lieten het hoger onderwijs dit najaar goeddeels ongemoeid. Er klonk wel kritiek op het coronabeleid in het hoger onderwijs, dat te weinig rekening zou houden met de opmars van het virus. Sommige studenten voelden zich door de aanwezigheidsplicht gedwongen naar tentamens of lessen te komen, ook als ze corona-achtige klachten hadden.

Anderhalve meter
Maar het kabinet wilde geen strenger beleid afkondigen. Zelfs de anderhalve meter afstand gold niet voor het hoger onderwijs. De enige echte beperking was dat er maar 75 studenten in collegezalen bijeen mochten komen.

‘De mentale gezondheid van jongeren staat onder enorme druk’

Nu is er dus weer een lockdown. De twee landelijke studentenorganisaties LSVb en ISO snappen het wel, maar balen ervan. “De mentale gezondheid van jongeren staat door de coronacrisis onder enorme druk”, zegt voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond. “Door de sluiting van het onderwijs zullen nog meer jongeren te maken krijgen met eenzaamheid en psychische klachten.”

“De sluiting van het hoger onderwijs valt rauw op ons dak; we hadden gehoopt dat we zo vlak voor de kerstvakantie het jaar fysiek konden afmaken”, zegt voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg. “Maar we houden vast aan het idee dat als we nu door de zure appel heen bijten, we na de kerstvakantie weer verder kunnen gaan met fysiek onderwijs.”

Medewerkers
Zo reageren de universiteiten en hogescholen ook. “Dit nieuws zal hard aankomen bij onze studenten, docenten en medewerkers”, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging hogescholen. “We hebben de afgelopen tijd steeds het belang van fysiek onderwijs vooropgesteld omdat we weten hoe belangrijk dat is voor de mentale gezondheid van onze studenten. We hopen daarom van harte dat deze situatie van korte duur is.”

“Net als voor de rest van Nederland is dit voor onze medewerkers en studenten een enorme tegenslag”, snapt voorzitter Pieter Duisenberg van de Universiteiten van Nederland, “maar we respecteren uiteraard het besluit van het kabinet. Gelukkig kunnen tentamens fysiek doorgaan en blijven de universiteitsbibliotheken open.”

HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.