Campus

Stormloop op studenten uitzendbureaus

Door de coronacrisis zijn veel studenten hun bijbaan verloren. Om niet in geldnood te komen, melden velen van hen zich aan bij uitzendbureaus, ook bij het Delftse Stud.

Hoewel de horeca weer open is, biedt dat door de anderhalve-metermaatregelen weinig werk voor uitzendkrachten. (Foto: StockSnap / Pixabay)

Veel studenten zitten door de coronacrisis zonder werk. Wie in de financiële problemen komt, mag van de minister extra lenen bij DUO. Maar daar zitten veel studenten niet op te wachten. Liever beproeven ze hun geluk bij een uitzendbureau.

Minder kritisch
Drie maanden geleden dachten ze bij uitzendbureau Studentalent nog: waar halen we genoeg studenten vandaan? “Nu denk ik: waar moet ik ze allemaal kwijt?”, zegt general manager Yvonne van Schijndel. “Het aantal inschrijvingen is sinds midden maart enorm gestegen. Eerder hadden we er zo’n honderd per week. Nu zijn dat er wel drie- tot vierhonderd.”

Van Schijndel merkt dat studenten nu veel minder kritisch zijn bij het kiezen van werk. “Schoonmaken, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, deden veel studenten eerst liever niet. Nu zeggen ze: is goed, zet me maar aan het werk. Ze moeten toch hun huur en collegegeld betalen.”

Ook Annedoor Kamerbeek, marketing- en accountmanager bij het Delftse studentenuitzendbureau Stud zag het aantal inschrijvingen stijgen. “Vooral internationale studenten vragen om werk. Zij kunnen natuurlijk niet zoals Nederlandse studenten zomaar bijlenen.”  

‘We verkennen allerlei nieuwe branches’

De uitzendbureaus zoeken hard naar goede vacatures. “We kunnen zeker niet iedereen plaatsen”, zegt Van Schijndel. “Maar onder de omstandigheden lukt het aardig. We verkennen ook allerlei nieuwe branches, zoals magazijnwerk, pakketbezorging en post sorteren.”

Halve kracht
Ook bij uitzendbureau De Werkstudent is het aantal aanmeldingen toegenomen, weet marketingmedewerker Arjan Nutart. Met hoeveel precies, kan hij niet zeggen. “Maar we zien dat heel veel mensen hard op zoek zijn naar werk.”

Ook volgens Nutart zijn studenten minder kritisch. “Ik denk dat mensen die eerst een baantje in de horeca hadden nu ook wel geneigd zijn om ander werk op te pakken. Het lastige is dat het aanbod afneemt. Bedrijven zijn nu heel voorzichtig of draaien maar op halve kracht. Ze hebben dus minder behoefte aan tijdelijk personeel.”

Toch legt de coronacrisis de ene branche meer windeieren dan de ander. Uitzendbureau YoungCapital, waar StudentenWerk onderdeel van is, ziet in bepaalde sectoren een “explosieve toename” van werk, zoals bij supermarkten, de logistiek, bezorgdiensten en in de medische sector. Het aanbod in de reisbranche, luchtvaart, horeca en de evenementensector neemt drastisch af.

Bij Stud gaat het inmiddels de goede kant op. Kamerbeek: “Aan het begin van de coronacrisis trokken bijna alle bedrijven hun vacatures in. Gelukkig voor ons en onze uitzendkrachten zien we het aantal vacatures weer toenemen.”

Terrassen
Sinds afgelopen maandag 1 juni mogen cafés, restaurants en terrassen weer open. Biedt dat nog hoop voor studentenuitzendkrachten? Van Schijndel van Studentalent betwijfelt het. “De horeca is nog erg voorzichtig. Omdat ze nu nog maar zo weinig klanten binnen mogen laten, kunnen ze het vaak nog wel af met hun eigen vaste medewerkers.”

HOP, Evelien Flink / Delta, Marjolein van der Veldt

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.