Overstappen van zorgverzekeraar en kosteloos een goed doel steunen? TU-studenten Tom Schuurmans en Dennis Botman bedachten het platform Stap over en steun.
Tom Schuurmans (links) en Dennis Botman: “We richten ons op iedereen die wil overstappen van zorgverzekeraar én een goed doel wil steunen.” (Foto: Marit Huisman)

Overstappen van zorgverzekeraar en kosteloos een goed doel steunen? TU-studenten Tom Schuurmans en Dennis Botman bedachten het platform Stap over en steun.

De zorgpremies van 2021 zijn bekend. Voor sommige mensen is dit reden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, voor TU-studenten Tom Schuurmans en Dennis Botman (technische bestuurskunde) een uitgelezen kans om een mooi idee uit te voeren. In een half jaar tijd ontwikkelden ze het platform Stap over en steun.

Overstappen en doneren, hoe werkt dat?
Schuurmans: “Stap over en steun is een website waar je, voordat je de overstap van zorgverzekeraar regelt, een goed doel kiest om kosteloos vijftien euro aan te doneren. Na je keuze klik je door naar een vergelijkingswebsite en sluit je je nieuwe zorgverzekering af. Zodra de overstap is geregeld, doneren wij vijftien euro aan het door jou gekozen goede doel.”

En de donatie is helemaal gratis?
Schuurmans: “Ja, we werken hiervoor samen met een zogeheten affiliate marketing-partij. Zij geven ons een commissie voor elke overstapper die wij als ‘klant’ aandragen bij de zorgvergelijker. De deal is dat het vijftien euro netto is, van die vijftien euro trekken we dus geen kosten af. We vinden het zelf irritant als iemand op straat je om een donatie vraagt waarvan je weet dat het grootste gedeelte bij de werver terechtkomt en niet bij het goede doel. Daarom hebben we ervoor gekozen om vanaf het begin het netto bedrag te communiceren naar het goede doel én de overstapper, zodat hier geen verwarring over kan ontstaan. Dat is overigens het overgrote deel van wat wij ontvangen. Het overige deel wordt gebruikt om een marketingcampagne en de overheadkosten te betalen.”
Botman: “Alle aanmeldingen houden we bij via een unieke link. Het platform zelf is volledig anoniem, maar door die link zien we of de overstap is geslaagd en welk goede doel door de overstapper is gekozen.”

Voor wie is Stap over en steun bedoeld?
Botman: “We richten ons op alle Nederlanders die dit jaar willen overstappen van zorgverzekering én een goed doel willen steunen”. We willen deze doelen, die afgelopen jaar ook flink zijn getroffen door de coronacrisis, een steuntje in de rug geven.”
Schuurmans: “Datzelfde geldt voor mensen die willen overstappen. Daarvan zijn er vast ook een hele hoop die het financieel moeilijk hebben door verandering in werk en inkomen. We proberen deze twee groepen aan elkaar te koppelen.”

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Schuurmans: “Tijdens de eerste lockdown kwam Dennis met het idee om onze krachten te bundelen. Hij weet veel van affiliate marketing en ik van de technische kant: het bouwen van websites.”
Botman: “Ook hebben we allebei een flinke maatschappelijke ondernemingsspirit en vinden we het leuk om een beetje te pionieren. Om goed beslagen ten ijs te komen hebben we veel vooruit gewerkt. Zo hebben we goed nagedacht over met welke marketingpartij we wilden samenwerken en bouwden we een demo-website om aan de goede doelen te presenteren.”

Waren de goede doelen meteen enthousiast?
Botman: “Een dag na het versturen van de brochure belde het hoofd fondsenwerving van een van de goede doelen. Hij begon met, ‘jongens jullie hebben echt een top idee. Nee wacht, jullie hebben een super goed idee. Nee jongens, dit is gewoon briljant’. Dat moment zal ik niet vergeten.”
Schuurmans: “Dat is zo leuk! En vergeet niet, voor de goede doelen is het best spannend, zij moeten ook om hun reputatie denken.”
Botman: “Voor elk goed doel hebben we een pagina gemaakt die ook echt in samenwerking met dat goede doel tot stand is gekomen. Voor zo’n intensieve samenwerking moet je vertrouwen in elkaar hebben.”

Hoeveel donaties willen jullie ophalen?
Botman: “De ambitie reikt ver, maar we zijn te nuchter om daar een getal aan te hangen.”
Schuurmans: “Vorig jaar stapten 1,2 miljoen mensen over en we verwachten dit jaar wederom minstens zoveel overstappers. We proberen natuurlijk zoveel mogelijk mensen via ons platform te laten overstappen. ”

Zijn jullie zelf van plan om over te stappen?
Schuurmans: “Ik moet het goede doel nog kiezen, maar ik ga zeker overstappen.”
Botman: “Zeker in dit jaar, nu de premies bij alle zorgverzekeraars stijgen loont het ook echt om tenminste eens te vergelijken.”

  • Overstappen van zorgverzekering en kosteloos vijftien euro doneren aan een goed doel kan via Stap over en steun.