Wij willen schuldenvrij studeren, scanderen studenten donderdag in Den Haag tijdens een protest met vakbonden LSVb en FNV Young & United. Het ISO haakt gek genoeg niet aan.
De inzet van de actie: een goede basisbeurs en compensatie voor de studenten van het huidige leenstelsel. (Foto: FNV)

Wij willen schuldenvrij studeren, zullen studenten donderdag in Den Haag roepen tijdens een protest met vakbonden LSVb en FNV Young & United. Het ISO haakt niet aan.

Wij willen schuldenvrij studeren, is de boodschap van de naar verwachting honderden studenten die donderdag in Den Haag gaan demonstreren met vakbonden LSVb en FNV Young & United. Het gaat uitstekend met de voorbereidingen, zegt voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond. Er zijn nu al zo’n negenhonderd aanmeldingen voor de demonstratie in Den Haag “en het stroomt nog binnen”.

Er zullen bussen rijden uit Amsterdam en Groningen, en misschien uit nog een paar andere steden. Er komen ook Kamerleden, zegt Muns, al wil hij geen namen noemen. Enkele politieke jongerenorganisaties haken aan. Bovendien kunnen studenten ook zonder aanmelding komen.

#nietmijnschuld
De actie hoort bij de campagne #nietmijnschuld van LSVb en FNV Young & United. De inzet: een goede basisbeurs en compensatie voor de studenten van het huidige leenstelsel. Met een kleine bijbaan ernaast moet het in de toekomst mogelijk zijn om ‘schuldenvrij’ te studeren, menen ze.

Het ISO is niet verbonden aan de #nietmijnschuld-campagne

Opvallende afwezige bij de ‘studentenstaking’ van donderdag is het Interstedelijk Studenten Overleg. “Ik had ze dolgraag erbij gehad”, zegt Muns. “We willen allebei een basisbeurs en compensatie voor de studenten van het leenstelsel, en we willen allebei dat dat geld niet uit onderwijsbegroting komt.”

Waarom het ISO er niet bij is? “Wij hebben onze eigen ideeën, waar we volgende maand mee naar buiten komen”, zegt voorzitter Dahran Çoban. De twee studentenorganisaties hebben andere ideeën over de studiefinanciering. Het ISO werkt momenteel aan een alternatief op basis van Nibud-onderzoek. Het belangrijkste verschil is de rol van de aanvullende beurs, zegt Çoban.

Het huidige kabinet is demissionair. Momenteel onderzoekt informateur Mariëtte Hamer de mogelijkheden voor een nieuw kabinet. Haar eindrapport wordt binnenkort verwacht.

HOP, Bas Belleman