Overslaan en naar de inhoud gaan
Spoinozabeeldjes

Vanaf volgend jaar maken wetenschappers kans op de Stevinpremie voor toegepast onderzoek. Net als de Spinozapremie is de nieuwe prijs 2,5 miljoen euro waard.

De Stevinpremie voor de valorisatie van wetenschappelijk onderzoek wordt uitgereikt door NWO, net als de huidige Spinozapremies. “Met deze premie belonen we naast kwaliteit van de wetenschap ook de valorisatie ervan”, zegt demissionair staatssecretaris Sander Dekker.

Het geld dat de winnaars krijgen, is bestemd voor 'verder onderzoek en de bijbehorende kennisoverdracht', laat NWO in een persbericht weten. Net als bij de Spinozapremie kunnen wetenschappers worden voorgedragen.

Sinds 1998 bestonden er al zogeheten Simon Stevin-prijzen. Het Simon Stevin Meesterschap was enigszins vergelijkbaar met de aangekondigde Stevinpremie, al kwamen toen nog niet alle wetenschapsgebieden in aanmerking. Dat gaat nu wel gebeuren.

Vorige week ging deze laatste Stevin-prijs van een half miljoen euro naar de Leidse hoogleraar Andrew Webb, die aan de verbetering van mri-technieken werkt. Deze oude prijzen zullen verdwijnen, bevestigt NWO.

Simon Stevin (1548-1620) was wiskundige, natuurkundige en ingenieur. Hij is bij het grote publiek waarschijnlijk vooral bekend vanwege zijn zeilwagen, een soort zeilboot die over het strand kon rijden.

Nu de discussie over Engels in het hoger onderwijs oplaait, is het misschien ook interessant dat Stevin het Nederlands verrijkte met wetenschapswoorden als wiskunde, wijsbegeerte, evenaar en middellijn. Voor kennisoverdracht was het Nederlands volgens hem beter geschikt dan bijvoorbeeld het Latijn.

HOP, Bas Belleman

Win a solar power bank by subscribing to our newsletter

During the OWee, Delta asked participants to subscribe for the newsletter and win a Waka-Waka solar power bank. One power bank still remains. Find out how you can win it.

Lees het artikel

Hulp bij trauma's

Ook medewerkers van de TU Delft zijn soms betrokken bij schokkende gebeurtenissen, zoals de zelfdoding van een naaste of de aanslag in Nice. Zij zoeken hulp bij bedrijfsmaatschappelijk werk.

Lees het artikel

Hitte in de Hofstad

Honderdtwintig Haagse huishoudens doen mee aan onderzoek naar hitte in de Hofstad.

Lees het artikel

Van Nuna naar scootmobiel

De Scoozy moet de ingeslapen scootmobielmarkt een nieuwe impuls geven. Oud-Nuna-kampioen Job van de Kieft is één van de breinen achter de start-up.

Lees het artikel

Millennials en het milieu

Millennials houden van reizen en vliegen graag de hele wereld over. TBM-promovendus Oscar Kraan spreekt zijn generatiegenoten aan op hun morele verantwoordelijkheid. In hun eigen belang.

Lees het artikel

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe