Overslaan en naar de inhoud gaan
SP wil 'wetenschap zonder Shell'

Als Shell een onderzoek naar gaswinning betaalt, is het dan onafhankelijk? De Socialistische Partij vreest van niet, maar onderzoeksfinancier NWO zegt van wel.

Het is volgens de SP "zeer opmerkelijk" dat Shell meebetaalt aan een nationaal onderzoek naar de veiligheid van boringen in de Nederlandse bodem. Onderzoeksfinancier NWO is een nationaal programma aan het opzetten met, inderdaad, medefinanciering van Shell.

Het oliebedrijf is via de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) betrokken bij de Groningse gaswinning. Dat onderzoek naar de 'diepe ondergrond' kan niet anders dan gekleurd zijn, meent de SP. Het wordt immers uitgevoerd "mede in verband met de licence to operate voor de gassector".

March for Science"Waarom gaat het weer om bedrijfsbelangen en niet om de belangen van Groningers?", vraagt de partij zich af in een open brief aan de onderzoeksfinancier. De schrijvers wijzen op de recente March for Science, die wereldwijd talloze mensen op de been bracht.

"De belangen van Shell tasten de onderzoeksvraag aan", licht Tweede Kamerlid Frank Futselaar toe. "Er is een verschil tussen de vraag 'is het wenselijk om te boren?' en de vraag 'hoe kunnen we veilig boren?'. Bij die laatste vraag is het geen optie om er helemaal van af te zien."

Maar NWO verwerpt het verwijt van de SP. Niet voor niets was voorzitter Stan Gielen aanwezig bij de March for Science. "NWO heeft onafhankelijke wetenschap hoog in het vaandel", staat in een schriftelijke reactie. "Wetenschappers moeten overal ter wereld in vrijheid hun werk kunnen doen."

SpelregelsDus ook hier in Nederland. Het onderzoek naar de diepe ondergrond wordt volledig onafhankelijk, stelt NWO. De NAM mag best een financiële bijdrage leveren, maar dat is slechts een gift. Daar komt bij dat de NAM de spelregels van NWO rond betrokkenheid en integriteit heeft onderschreven.

Maar de toekomstige onderzoeksresultaten kunnen ook aanleiding geven voor "gericht beleid", erkent NWO. "Niet alleen voor het vraagstuk rondom de (in)stabiliteit van de bodem en ondergrond in Groningen, maar bijvoorbeeld ook voor de gevolgen van zoutwinning."

De SP is niet overtuigd en roept op tot "wetenschap zonder Shell". NWO heeft de partij naar aanleiding van de brief uitgenodigd voor een gesprek.

Hoe haal je de Dutch Design Week?

Morgen begint de Dutch Design Week in Eindhoven. Daan van Eijk vertelt waarom je dit evenement niet mag missen en Maaike Kleinsmann tipt hoe je er zelf kunt komen te staan.

Lees het artikel

Electric motorcycle team looking for competitors

The Nova Electric Racing team from TU Delft has won the European Championship for electric racing motorcycles.

Lees het artikel

Weer meer bezoekers Open Dagen

Vandaag en maandag bezoeken 5.860 scholieren de campus. Studenten en medewerkers maken zich op voor de ontvangst.

Lees het artikel

Over en uit voor de verbrandingsmotor?

In het kielzog van Tesla zetten steeds meer autofabrikanten in op elektrisch rijden. Onlangs werd zelfs het eerste elektrische vliegtuig aangekondigd. Is het einde van de verbrandingsmotor echt in zicht?

Lees het artikel

Partyspotter: Dwalen door Poptahof

Dans, muziek, kleinkunst en locatietheater. Allemaal deze week bedacht en gemaakt voor de slotavond van het straattheaterfestival ‘Dwalen door Poptahof’ op zaterdag 21 oktober.

Lees het artikel

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe