Ronot boat, tu delft, delta
Robot boat researchers Vittorio Garofano, Rudy Negenborn, Milinko Godjevac and Ali Haseltalab in their lab. (Foto: Marcel Krijger)

TU Delta's science section brings you the latest ideas and results in engineering, science, and design from TU Delft. We might even report on your work.

Science editors Tomas van Dijk and Jos Wassink permanently scout for new topics for the science section.

We scan the stream of over 400 PhD theses that are produced by PhD candidates from eight faculties each year. Well aware that it's impossible to communicate this tsunami of knowledge to you, we pick out what we perceive as the most remarkable, tantalising or societally relevant topics.

'Acknowledgment of the researcher's contribution'

Major research grants are another source of news. Rather than just reporting that a grant has been awarded and its amount, we interpret the fact that the research has been selected by a funding agency as an acknowledgment of the researcher's contribution to the field, even if we may not have noticed the contribution ourselves. In these cases, we'll try to have a chat with the researcher to see what's going on.

And then there are the major publications of course. Articles by TU researchers in Science or Nature or other leading magazines are often a good occasion for a post in our science section that offers you the gist of the work, the names of the people involved and the link to the related publication.

'Bringing your first media experience'

At the other end of the spectrum, we also report on Bachelor projects, Dream teams, startups or Master theses. We appreciate the enthusiasm, the dedication and the original ideas that students invest in their work.

Remember, we're always scouting for science from Delft. So if you're working on a cool project that we haven't covered yet, please contact us. It might bring you your first media exposure.

[Blog#2] Zeeleeuwen en taalproblemen

Wat beleefden onze Delta Lab-studenten deze week in Chili? Lees erover in hun tweede blog.

Proteus ontwikkelt bewegende roeibak

De bakken die nu bij Proteus langs de Schie staan, lopen vol als er een vrachtschip snel langs vaart. Tijd voor een nieuw soort roeibak.

Accu van zonnewagen eindelijk in Darwin

Geen vliegtuigmaatschappij durfde de batterij van de zonnewagen van het Nuon Solar Team mee te nemen. Afgelopen woensdag arriveerde hij dan toch. ā€˜Nu gaan we knetterhard werken en de wagen testen.ā€™

Delft serveert

Nog geen plannen voor het eten? Ga naar het Sint Agathaplein, daar is dit weekend het jaarlijkse foodfestival Delft Serveert.

Klaar met declaratiegedrag universiteiten

Als universiteiten en hogescholen niet snel op de proppen komen met een uniforme regeling over de hoogte van declaraties, wordt die bij wet vastgesteld, dreigt minister Bussemaker.