Onderwijs

Schade wateroverlast nog onbekend

De schade die de wateroverlast van afgelopen maandag veroorzaakte, is nog onbekend. Getroffenen is gevraagd de schade te melden zodat een totaalbedrag kan worden bepaald en eventueel een claim kan worden ingediend.

“Mijnheer, u kunt weer terug naar huis hoor”, zegt de portier bij Industrieel Ontwerpen. De weinige waterbestendige medewerkers of studenten die het weer trotseerden om naar IO te komen kwamen vanochtend voor een gesloten deur te staan. De hele centrale hal van de faculteit stond blank.

“We streven er naar om om twaalf uur te openen”, vervolgt de portier. In de hal proberen schoonmakers met waterzuigers en trekkers grote plassen water weg te werken. Maar de putjes in de hal zijn tot de nok gevuld. “Het riool zit vol”, zegt een loodgieter die met spoed is geroepen om te komen helpen. “Alle faculteiten pompen maar het water kan niet weg.”

Ook de kantine in de aula is gesloten. “Water met veel blubber en vuil is door putten in de keuken omhoog gekomen”, zegt een schoonmaker van CSU. “We hebben wel 300 á 400 liter water weggezogen. Zometeen moet ik naar natuurkunde en civiele techniek, daar zijn de kelders ongelopen.”

Bij technische natuurkunde zijn schoonmakers al sinds zeven uur ’s ochtends water aan het zuigen in de kelders. Op sommige plekken in de B-vleugel stond het water enkele decimeters hoog, laat een medewerker van de afdeling ‘Service’ van de faculteit weten.

Schade aan apparatuur en meetopstellingen lijkt mee te vallen. Een promovendus en een masterstudent van de afdeling Quantum Transport zijn de schade aan het inventariseren. Om hen heen staan hier en daar natte kartonnen dozen opgestapeld. “Haha”, lacht de promovendus. “Hier stonden geen decimeters water. Hooguit een paar centimeter. Maar dat kan toch heel vervelend zijn. Er staat hier heel dure apparatuur. Maar het valt gelukkig mee.”
 

,

Gemeentelijk riool
Algemeen probleem was dat de gemeentelijke riolering van Delft de overvloedige hoeveelheid water niet aankon, aldus Raymond Hartman van Facilitair Management en Vastgoed (FMVG).

3mE
Als gevolg daarvan schoten bij de faculteit 3mE enkele aansluitingen los tussen het gebouw en het hoofdriool. Gevolg was dat er water in de kelders liep. Volgens Hartman bleef de schade beperkt en is het water weggezogen.

Bibliotheek
In de universiteitsbibliotheek was het vanaf zeven uur ’s ochtends alle hens aan dek. Daar liep door de rioleringsproblemen water over de betonnen rand van de souterrainverdieping. De kantoren van de bibliotheek- en informatiespecialisten en de hoofdredacteur van Delta liepen deels onder water. Bij de gevel stond over een meter breedte een laagje water en de vloerbedekking was over een breedte van ongeveer 3 meter doorweekt.

Elektriciteit
Vanwege het water moest de elektriciteit in die kantoren worden afgesloten en de medewerkers moesten elders een werkplekje vinden. Met waterzuigers is het vocht verwijderd. Volgens Marco Westhof, namens FMVG verantwoordelijk voor de bibliotheek, was de schade ‘vergeleken met eerdere wateroverlast dit keer niet heel erg’. “Behalve de kantoren langs de gevel hadden we weinig problemen.”

Bouwkunde
Ook Bouwkunde bleef niet gespaard. Daar liep water in de zogeheten koekoeks, verlaagde delen aan de gevel met daarin ramen om in kelders daglicht toe te laten. Ook daar viel de overlast relatief mee, aldus Hartman.

Voorafgaand aan de verbinding, een zogeheten inflight call, met het ISS gaf astronaut André Kuipers een korte presentatie over de geschiedenis van het station. Hij liet de studenten bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek zien hoe de constellatie op 350 kilometer hoogte vanaf 1998 gestaag was uitgebreid.

Zelf herinnert Kuipers zich vooral dat het binnen ‘een rommeltje’ is van kabels, slangen en apparaten. Verder vond hij het erg ‘gezellig’ wanneer de spaceshuttle aankoppelde en je opeens met dertien personen aan boord was in plaats van zes.

Om 15.10 uur precies kwam de verbinding tot stand. “ISS, here Delft. How do you read?” De Winne is sinds 29 mei in de ruimte met als belangrijkste opdracht te ervaren hoe het is om met zes personen (twee Russen, een Canadees, een Japanner en een Amerikaan) zes maanden in de ruimte te leven en te werken.

“Je wordt meer gewoon aan gewichtloosheid en aan het leven en werken aan boord”, vindt De Winne. Voor de camera laat hij een astronautenpoppetje en een piepschuim aardbolletje zweven. Na zo’n zes weken ben je goed thuis in het station, heeft hij ervaren. En hoe de dag eruit ziet? Heel gewoon eigenlijk: werken, samen zwevend rond de tafel eten en lekker veel sporten tegen spierverlies en osteoporose. In het weekend is er tijd voor hobbyprojecten op zaterdag. En zondag wordt besteed aan bellen en mailen met familie en vrienden. Ook mag De Winne graag voor het raampje zitten en foto’s maken van de aarde. Verder zijn er altijd klusjes op te knappen aan boord.
Om 15.29 uur neemt Kuipers afscheid van zijn collega, en verdwijnt het ISS achter de horizon – zoals zestien keer per dag gebeurt.

Bekijk de Collegerama registratie

Dat meldde Raymond Hartman van Facilitair Management en Vastgoed (FMVG) woensdag. Hier en daar ondervonden getroffenen volgens hem nog wel hinder van de watervloed. “Maar echte problemen zijn er niet meer.”

Door de hevige regenval in de nacht van zondag op maandag en op maandagochtend kampten de meeste faculteiten met wateroverlast. Industrieel Ontwerpen leek het ergst getroffen.

“Mijnheer, u kunt weer terug naar huis hoor”, meldde de portier bij Industrieel Ontwerpen. De weinige waterbestendige medewerkers of studenten die het weer trotseerden om naar IO te komen, kwamen voor een gesloten deur te staan. De hele centrale hal van de faculteit stond blank.

Riool vol
“We streven er naar om om twaalf uur te openen”, vervolgde de portier. In de hal probeerden schoonmakers met waterzuigers en trekkers grote plassen water weg te werken. Maar de putjes in de hal waren tot de nok gevuld. “Het riool zit vol”, aldus een loodgieter die met spoed was geroepen om te komen helpen. “Alle faculteiten pompen maar het water kan niet weg.” In de loop van de ochtend bleek dat IO de hele dag gesloten zou blijven.

Aula
Ook de kantine in de Aula was ’s ochtends dicht. “Water met veel blubber en vuil is door putten in de keuken omhoog gekomen”, zei een schoonmaker van CSU. “We hebben wel 300 á 400 liter water weggezogen. Zometeen moet ik naar natuurkunde en civiele techniek, daar zijn de kelders ondergelopen.”

Technische natuurkunde
Bij technische natuurkunde waren schoonmakers al sinds zeven uur ’s ochtends water aan het zuigen in de kelders. Op sommige plekken in de B-vleugel stond het water enkele decimeters hoog, meldde een medewerker van de afdeling ‘Service’ van de faculteit weten.

Apparatuur
Schade aan apparatuur en meetopstellingen leek mee te vallen. Een promovendus en een masterstudent van de afdeling Quantum Transport stonden de schade te inventariseren met om hen heen hier en daar opgestapelde natte kartonnen dozen . “Haha”, lachte de promovendus. “Hier stonden geen decimeters water. Hooguit een paar centimeter. Maar dat kan toch heel vervelend zijn. Er staat hier heel dure apparatuur. Maar het valt gelukkig mee.”

Gemeentelijk riool
Algemeen probleem was dat de gemeentelijke riolering van Delft de overvloedige hoeveelheid water niet aankon, aldus Hartman.

3mE
Als gevolg daarvan schoten bij de faculteit 3mE enkele aansluitingen los tussen het gebouw en het hoofdriool. Daardoor liep er water in de kelders. Volgens Hartman bleef de schade beperkt en is het water weggezogen.

Bibliotheek
In de universiteitsbibliotheek was het vanaf zeven uur ’s ochtends alle hens aan dek. Daar liep door de rioleringsproblemen water over de betonnen rand van de souterrainverdieping. De kantoren van de bibliotheek- en informatiespecialisten en de hoofdredacteur van Delta liepen deels onder water. Bij de gevel stond over een meter breedte een laagje water en de vloerbedekking was over een breedte van ongeveer 3 meter doorweekt.

Elektriciteit
Vanwege het water moest de elektriciteit in die kantoren worden afgesloten en de medewerkers moesten elders een werkplekje vinden. Met waterzuigers is het vocht verwijderd. Volgens Marco Westhoff, namens FMVG verantwoordelijk voor de bibliotheek, was de schade ‘vergeleken met eerdere wateroverlast dit keer niet heel erg’. “Behalve de kantoren langs de gevel hadden we weinig problemen.” In de loop van de dag is er in die kantoren enkele malen water weggezogen.

Bouwkunde
Ook Bouwkunde bleef niet gespaard. Daar liep water in de zogeheten koekoeks, verlaagde delen aan de gevel met daarin ramen om in kelders daglicht toe te laten. Ook daar viel de overlast relatief mee, aldus Hartman.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.