Onderwijs

Ruud Van Ommen benoemd als AvL hoogleraar

Het college van bestuur heeft chemisch technoloog dr.ir. Ruud van Ommen (TNW) op 2 februari benoemd als Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar.

“Deze benoeming maakt mijn werk meer zichtbaar”, reageerde Van Ommen per telefoon. “De titel maakt het voor mijn makkelijker om aan te kloppen bij bedrijven, nationale en Europese instellingen als het gezicht van de TU Delft op dit gebied.”

Van Ommen viel op door zijn onderzoek aan gecoate nanodeeltjes – een materiaal dat hij op industriële schaal wil kunnen maken. Daarvoor ontving hij meerdere beurzen van de Europese onderzoeksraad ERC.

Ruud van Ommen (42) studeerde af in Chemical Engineering in 1996 en promoveerde er in 2001, waarna hij er is blijven werken als onderzoeker en docent bij de opleidingen Sustainable Energy Technology en Chemical Engineering.

Van Ommen ontwikkelt technieken om nanogestructureerde materialen te produceren op industriële schaal. Hij voorziet daar toepassingen van in energieopslag en gezondheidszorg. In 2013 zette de Royal Society of Chemistry hem op de lijst van rising stars and young nanoarchitects. Die ereplaats had hij te danken aan de met platina gecoate bolletjes titaandioxide, waardoor hun activiteit als katalysator verbeterde.

De prestaties van nanodeeltjes bij katalyse, energieopslag en in medische toepassingen verbeteren door ze van een coating te voorzien. Het probleem was altijd om zo’n coating er onder gecontroleerde omstandigheden en op voldoende grote schaal op aan te brengen. Van Ommen identificeerde de atoomlaagdepositie als een mogelijke techniek. ALD is een gasfasetechniek uit de halfgeleiderindustrie, waarmee talloze verschillende materialen aangebracht worden.

Naast de ALD-technologie is Van Ommen van plan om de komende tijd ook de mogelijkheden van andere gasfasetechnieken te onderzoeken.

Ruim een jaar geleden was hij medeoprichter van het bedrijf Delft IMP (Intensified Materials Production), een start-up die bedrijven ondersteunt bij het maken van nanomaterialen. Het bedrijf heeft inmiddels zeven mensen in dienst. Van Ommen is eraan verbonden als adviseur.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.