Onderwijs

Ruim 48 duizend studenten willen collegegeld terug

Geef studenten dit coronajaar hun collegegeld terug, of laat ze volgend jaar gratis studeren: meer dan 48 duizend studenten hebben hun handtekening onder een petitie gezet.

In een online petitie eisen ruim 48 duizend studenten compensatie voor al het collegegeld dat dit collegejaar is betaald. (Foto: Dalia Madi)

De coronacrisis heeft het onderwijs in Nederland volledig op zijn kop gezet. In februari presenteerden ministers Van Engelshoven en Slob daarom een groot steunpakket van 8,5 miljard euro.

Daarmee worden ook studenten gecompenseerd: zij krijgen volgend jaar 50 procent korting op het collegegeld. Voor afstudeerders gold al een andere tegemoetkoming. De meesten van hen krijgen drie maanden collegegeld terug, oftewel 535 euro. 

Slogan
Maar dat is allemaal niet genoeg, vinden de studenten achter het initiatief ‘Compenseer Collegegeld NU!’. In een online petitie eisen ze compensatie voor al het collegegeld dat in studiejaar 2020-2021 is betaald. Dat zou bijvoorbeeld ook kunnen in de vorm van een gratis collegejaar of een vermindering van iemands studieschuld. Zoals hun slogan luidt: “Waarom 50 procent korting voor 100 procent crisis?”

Om een onderwerp voor te dragen voor behandeling door de Tweede Kamer zijn 40 duizend handtekeningen nodig. Daar komen deze petitionarissen ruimschoots aan: inmiddels hebben al 48 duizend medestanders een digitaal krabbeltje gezet.

Non-EU studenten
De petitie wordt ook ingediend namens non-EU studenten. “Het is echt voor iedereen die in Nederland studeert”, laat de actiegroep weten. “We staan daarnaast ook in contact met een groep internationals die specifiek daarvoor een petitie zijn gestart.”

De indieners zijn optimistisch over hun kansen, zeggen ze in gesprek met de Groningse UKrant. In februari stemde een Kamermeerderheid immers nog voor een gratis extra studiejaar voor vertraagde studenten.

Toch blijft het nog maar de vraag of die tientallen duizenden handtekeningen dat voor elkaar gaan boksen. Het zou heel duur zijn, en in de politiek wordt de komende halvering van het collegegeld al als een royaal gebaar gezien.

HOP, Evelien Flink/Delta, Marjolein van der Veldt

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.