Campus

Problemen met digitale R&O

TU-medewerkers die hun R&O-formulier willen invullen, kunnen daar nog maar beter even mee wachten. Er zit een bug in het digitale programma dat niet op maat is gemaakt voor de universiteit.

Het huidige digitale R&O-formulier. (Illustratie: screenshot R&O website.)

Sinds dit jaar moeten leidinggevenden en medewerkers hun R&O-formulier niet in het tekstprogramma Word maar online invullen. Dat zou hetzelfde moeten gaan als voorheen. Medewerkers:

  • Schrijven hun resultaten van de vorige periode op
  • Reflecteren daarop
  • Sturen het formulier naar hun beoordelaar
  • Hebben een gesprek met hun beoordelaar
  • Krijgen daarna hun beoordeling

Het formulier zou alleen worden omgezet naar een digitale versie, maar wat schetste de verbazing van de ondernemingsraad (or)? “Het is meer dan een omzetting: op het formulier ontbreekt het vak voor de resultaten van de vorige periode”, zei or-lid Menno Blaauw donderdag 22 maart tijdens een vergadering met het college van bestuur. “Er is nu alleen een vak ‘reflectie’ en zodra je een letter invult, word je gedwongen jezelf te beoordelen. De beoordelaar moet beoordelen.”

Directeur Human Resources Ingrid Halewijn antwoordde dat het de bedoeling was om niets aan het formulier toe te voegen of te verwijderen. Er was gekozen voor een leverancier met een bepaalde standaardisering. Lumesse in dit geval. “Op maat was een dure oplossing”, zei Halewijn. “We moesten mee in de systematiek van de leverancier.”

Het punt van de zelfreflectie was volgens Halewijn ‘een bug’. “‘Niet van toepassing’ was weggevallen. Dat wordt teruggezet.” Halewijn zei er naar te kijken. De or drong er op aan dat snel te doen, omdat medewerkers nu al bezig zijn met invullen.

Halewijn verwacht binnen een week duidelijkheid. Volgens haar had nu ongeveer vijf procent van de medewerkers zichzelf toegang verschaft tot het digitale systeem. Ze zei te willen voorkomen dat met een nieuwe versie gegevens verloren gaan. “We willen niet dat iedereen het formulier opnieuw moet invullen.”

Nieuwsredacteur Connie van Uffelen

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl

Comments are closed.