De poll die Delta afgelopen week hield over de norm voor het bindend studieadvies (bsa) heeft een opvallende uitkomst: 47 procent van de 1368 stemmers is voor een bsa-norm van 45 studiepunten.

Dat is nu juist de norm die de TU Delft komend collegejaar wil hanteren voor eerstejaars studenten. Verder stemt 36 procent van de respondenten op een bsa van 30 studiepunten (de huidige norm), zeven procent op een bsa van 60 studiepunten, zes procent van de stemmers is voor geen bsa en vier procent stemt op een bsa van 15 tot 30 studiepunten.

De vraag is niet alleen beantwoord door studenten van de TU Delft. Ook studenten van andere universiteiten en hogescholen hebben hun mening over de Delftse bsa-norm geuit.

“Wat nou als je echt moeilijk rijk bent en je wilt gewoon vijftien jaar studeren, dan moet je verplicht boven je planning studeren en heb je minder tijd om je money te burnen; best wel een probleem!” aldus Robert-Jan Pielkenrood. Hij stemt voor een bsa van nul studiepunten. Chris Bouman had nooit voor de studie civiele techniek gekozen als er een bsa van 45 studiepunten zou gelden.

“Interessant” vindt Hester van der Waa, voorzitter van de studentenraad (sr), de uitslag van de poll. Toch blijft ze achter het besluit van de sr dat de TU Delft nog niet klaar is voor een verhoging van de bsa-norm van dertig naar 45 studiepunten. “Veel respondenten van deze poll die stemmen op een bsa-norm van 45 studiepunten, zijn studenten van andere universiteiten. In de uitslag is te zien dat de meeste TU-studenten op een norm van 30 punten hebben gestemd”.

Inmiddels staat de nieuwe poll op de Delta Facebookpagina facebook.com/tudelta