Campus

Peter Wiersum: I go to Rio

Wie: Peter Wiersum (31)
Studie: Vijf jaar luchtvaart- en ruimtevaarttechniek
Sport: Roeien
Vereniging: Proteus-Eretes
Boot: Holland Acht
Olympische Spelen: Met Holland Acht vierde in Beijing (2008) en vijfde in Londen (2012)

Positie”Stuurman.

Hoe dat komt? Als je geschikt bent om te sturen word je daarvoor gevraagd. Daar moet je wel iets voor kunnen, niet alleen maar heel licht zijn. Ik begon in 2005 in de zware eerstejaarsacht bij Proteus. Op het WK van 2007 zat ik in de nationale lichte mannenacht, in april 2008 kwam ik bij de zware acht aanwaaien.”

Olympische ervaring
“Met Olivier Siegelaar kwam ik kort voor Beijing in de acht, tien dagen voor het kwalificatietoernooi. We hadden een heel jonge ploeg, die vierde plaats was heel keurig. Voor Londen was de situatie anders, met de beste roeiers in de boot. Op de een of andere manier mislukte de campagne, heel teleurstellend. Het was een heel rommelig jaar, waarin ook van coach werd gewisseld. We hebben nu weer een ervaren ploeg, met Olivier en mij als meest ervaren leden. De groep bestaat verder uit drie jongens die in Londen als lid van de vier bij de jongeren hoorden plus vier jonkies die deze Olympische cyclus voor het eerst meedraaien, maar wel sterk zijn.”

Situatie
“Dankzij de derde plaats op het WK 2015 waren we al vroeg gekwalificeerd. In de zomer roeien we heel veel in de acht, onder meer in de worldcup-wedstrijden. In de winter was ik zelf veel aan het sturen in het buitenland. Als betaalde job coach ik een aantal ploegen in Amsterdam. Buiten de setting probeer ik zelf naar andere uitdagingen binnen het roeien te zoeken.”

Drijfveren
“Ik geniet nog ontzettend veel van de sport en vind het heerlijk om met zo’n team ergens voor te gaan en je daar vol op te storten. Sturen is een vak en ik heb het idee dat ik nog steeds beter word. Ik heb best een bewijsdrang. De Spelen zijn ook vrij bijzonder. De eerste dag na de Spelen is verschrikkelijk, ongeacht het resultaat. Alles voelt een beetje futloos.”

Kansen
“Dat is geen interessante vraag. Vorig jaar zaten we er met brons op het WK dicht op. We gaan er alles aan doen om nog harder te gaan dan toen. Ik weet dat veel mogelijk is.”

Toekomst na Rio
“Lastig te zeggen. Ik dacht voor Londen dat ik daarna zou stoppen, maar ben toch doorgegaan. Het verliep de afgelopen twee jaar veel gestroomlijnder dan in de aanloop naar Londen en dat geeft veel vertrouwen. Ik weet niet wat er gebeurt als we Rio met tevredenheid afsluiten. Vier jaar bijschrijven lijkt heel veel, aan de andere kant lijkt het mij heel gek als ik dit over anderhalf jaar niet meer zou doen. Ik heb een soort kantoorbaan. Om in een roeiboot te zitten hoef je niet per se fit te zijn.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.