De TU wil de ontvangstweek (Owee) voor eerstejaars studenten een week naar voren schuiven, naar 10 augustus. Dit om de kennismakingstijd (kmt) bij studentenverenigingen niet meer te laten overlappen met de eerste collegeweek.

Als studentenverenigingen hun kmt van twee weken willen inkorten tot een week, wil collegelid Paul Rullmann daar ook wel over praten. Hij wacht nog op een reactie van studentenverenigingen.

Door de overlap van de kmt met de eerste collegeweek zitten studenten volgens het college ‘deels slapend en niet fit’ in de collegezalen. Studentenraadsfractie Oras zegt daar meer over te willen weten. “Als het incidenteel is, denk ik: ja, dat gebeurt het hele jaar door wel eens als je een feestje hebt gehad en een langdradig college hebt”, zegt Joost Willems van Oras.

Het is volgens collegelid Rullmann wel degelijk een serieus probleem dat grote verenigingen studenten in de eerste collegeweek ‘behoorlijk afmatten’. “Slapende studenten zijn meer dan een incident, ik heb er mooie foto’s van.”

De studentenraadsfracties Oras en Het Principe vinden het vervroegen van de Owee zeker geen optie. “Daar raak je alle studenten mee”, zegt fractievoorzitter Jeroen van Eldert van Het Principe. “Er zullen minder eerstejaars meedoen aan de Owee. Ook zullen minder ouderejaars bereid zijn om dan al terug te komen naar Delft. De colleges beginnen immers pas twee weken later.”

Oras meldt bovendien dat de Owee dan zal samenvallen met evenementen als de Sneekweek en Lowlands. Van Eldert van Het Principe vindt het ‘geen probleem’ als de kmt wordt ingekort, al hoeft de soep niet zo heet gegeten te worden. “Het probleem zit maar bij twee verenigingen, Virgiel en het corps. Zij zijn de enige die vermoeiende nachtprogramma’s hebben. Als ze dat aanpassen, is het ook goed.”

Drie jaar geleden vroeg het college grote verenigingen de tweede week van de kmt educatiever te maken met aandacht voor studievaardigheden. “Ik waardeer de inspanningen daartoe, maar moet concluderen dat het niet werkt”, aldus Rullmann.

Win a solar power bank by subscribing to our newsletter

During the OWee, Delta asked participants to subscribe for the newsletter and win a Waka-Waka solar power bank. One power bank still remains. Find out how you can win it.

Hulp bij trauma's

Ook medewerkers van de TU Delft zijn soms betrokken bij schokkende gebeurtenissen, zoals de zelfdoding van een naaste of de aanslag in Nice. Zij zoeken hulp bij bedrijfsmaatschappelijk werk.

Hitte in de Hofstad

Honderdtwintig Haagse huishoudens doen mee aan onderzoek naar hitte in de Hofstad.

Van Nuna naar scootmobiel

De Scoozy moet de ingeslapen scootmobielmarkt een nieuwe impuls geven. Oud-Nuna-kampioen Job van de Kieft is één van de breinen achter de start-up.

Millennials en het milieu

Millennials houden van reizen en vliegen graag de hele wereld over. TBM-promovendus Oscar Kraan spreekt zijn generatiegenoten aan op hun morele verantwoordelijkheid. In hun eigen belang.