Overslaan en naar de inhoud gaan

De introductieweek in Utrecht is dit jaar zo populair dat er een aanmeldingsstop is ingesteld. In Delft zal het zo’n vaart niet lopen, meent het Owee-bestuur.

Het bestuur verwacht in Delft 2400 tot 2500 deelnemers aan de Owee. Vorig jaar deden in totaal 2300 eerstejaars mee. Volgens een bestuurslid lopen de aanmeldingen voor de Ontvangstweek nu wat harder, maar zal er voor iedere belangstellende plek blijven. Ook als ze zich pas op 16 augustus melden, dus op de dag dat de introductieweek begint.De waarschuwingen van de GGD voor het bofvirus lijken voor de aankomend studenten geen enkele rol te spelen. Het Owee-bestuur krijgt in ieder geval geen verontruste telefoontjes van studenten of ouders.

,

De Owee valt dit jaar samen met de islamitische vastenmaand Ramadan. Daarom is er voor moslims die toch willen meedoen iedere avond na zonsondergang een maaltijd (iftar). Overigens verwacht de islamitische studentenvereniging Ibn Firnas niet dat er veel moslims zullen meedoen aan de Owee. Niet alleen omdat ze niet drinken, maar ook doordat deelname door de Ramadan extra zwaar zal zijn. Toch doet Ibn Firnas wel in beperkte mate mee aan de Owee door zichzelf op de maandag te presenteren. Voorzitter Ehab el Amam, die in 2007 nog stelde dat de Owee niet geschikt was voor moslims, wil deelname van zijn vereniging beetje bij beetje uitbreiden.

 Hij wil het aan universiteiten en hogescholen overlaten – “We moeten niet te veel met zijn allen hetzelfde doen” – maar toch denkt hij dat sommige studenten gebaat zijn bij een latere studiekeuze. Dit is een van de dingen die hij uitgezocht wil hebben als hij het stelsel van hoger onderwijs laat doorlichten.

Gewapend met microfoon liep de minister als gespreksleider door de zaal, waar het publiek aan ronde tafels zat. Onder hen marketeers, studenten, docenten en andere betrokkenen, die het met hem eens waren, maar ook tegenwierpen dat niet alle jongeren hetzelfde zijn: sommigen willen zich liever meteen specialiseren.

Dat begreep Plasterk best. Zelf vond hij het ook fijn om meteen bioloog te worden toen hij biologie ging studeren. “Ik ging op vogelexcursie omdat het er kennelijk bij hoorde. Het is wel lekker om bij een ‘club’ te horen.” En hij citeerde de Utrechtse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft, die zijn studenten liefst vijf jaar lang in een hok opsluit om ze keihard natuurkunde te laten studeren. “Anders weten ze te weinig als ze later bij hem willen promoveren.”

Anderen in het publiek meenden dat twijfelaars nog langer zullen blijven twijfelen als ze eerst een brede propedeuse of zelfs een brede bachelor volgen. Daar kon de minister zich wat bij voorstellen: “Wat dat betreft is het zoiets als partnerkeuze. Na een tijdje moet je zeggen: hoor eens, je bent nu eenmaal getrouwd, nu moet je ophouden met twijfelen.” Waarop iemand snedig opmerkte: “Jawel, maar je verandert makkelijker van partner dan van opleiding.”

Ook de glimmende voorlichtingsfolders kwamen weer ter sprake. Studenten zouden daardoor een verkeerd beeld van de opleiding krijgen en daardoor een verkeerde keuze maken. Een van de aanwezigen bleek ‘bachelormarkteteer’ in dienst van een universiteit te zijn en leek de beschuldiging te beamen: “Wanneer er te weinig nieuwe aanmeldingen zijn, rinkelt bij mij de telefoon. Als eerstejaars na een paar maanden uitvallen, heeft de universiteit misschien een probleem – maar ik niet.”

Dat vond Plasterk merkwaardig. “En als we nou eens – met alle respect – gewoon uw functie zouden opheffen?” Daar was deze marketeer meteen voorstander van, maar een tafeltje verderop sputterde een van zijn collega’s van een andere universiteit tegen: “Van de studenten die bij ons komen studeren, blijkt maar zestig procent in mijn adressenbestand te staan. Met de rest hebben wij nooit contact gehad. Dat zijn de studenten die uitvallen. De studenten die wij informatiebrochures hebben toegestuurd, die blijven meestal wel.”

Het debat werd georganiseerd door CoolPolitics, een bureau dat jongeren voor politiek wil interesseren. Het bedacht bijvoorbeeld ook de Lowlands University.  

Het bestuur verwacht in Delft 2400 tot 2500 deelnemers aan de Owee. Vorig jaar deden in totaal 2300 eerstejaars mee. Volgens een bestuurslid lopen de aanmeldingen voor de ontvangstweek nu wat harder, maar zal er voor iedere belangstellende plek blijven. Ook als ze zich pas op 16 augustus melden, dus op de dag dat de introductieweek begint.De waarschuwingen van de GGD voor het bofvirus lijken voor de aankomend studenten geen enkele rol te spelen. Het Owee-bestuur krijgt in ieder geval geen verontruste telefoontjes van studenten of ouders.

Ramadan

De Owee valt dit jaar samen met de islamitische vastenmaand Ramadan. Daarom is er voor moslims die toch willen meedoen iedere avond na zonsondergang een maaltijd (iftar). Overigens verwacht de islamitische studentenvereniging Ibn Firnas niet dat er veel moslims zullen meedoen aan de Owee. Niet alleen omdat ze niet drinken, maar ook doordat deelname door de Ramadan extra zwaar zal zijn. Toch doet Ibn Firnas wel in beperkte mate mee aan de Owee door zichzelf op maandag te presenteren. Voorzitter Ehab el Amam, die in 2007 nog stelde dat de Owee niet geschikt was voor moslims, wil deelname van zijn vereniging beetje bij beetje uitbreiden.

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe