Onderwijs

Ouderwets tentamen op de campus is ‘als vanouds’

Dit semester is er een proef met on campus-tentamens voor twintig vakken. Als alles goed gaat, zijn er komend semester meer tentamens op de Delftse campus.

De tafeltjes staan een stuk verder uit elkaar dan bij 'normale' tentamens. (Foto: Sam Rentmeester)

Het plein voor sportcentrum X stroomt vrijdagmiddag langzaam vol met studenten van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Ze klieken, op anderhalve meter afstand, samen om het tentamen te bespreken dat ze zojuist hebben gemaakt. Het ging ‘best lekker’, vinden Martijn en Bastiaan.

De TU Delft houdt dit semester een pilot met on campus-tentamens. De afgelopen twee weken hebben honderden studenten van vijf faculteiten een ‘ouderwets’ tentamen gemaakt in een sportzaal in plaats van thuis achter hun laptop. Alhoewel? Helemaal als vanouds is het niet: de fysieke tentamens voldoen volledig aan de RIVM-richtlijnen.

In totaal zijn voor twintig vakken tentamens op deze manier afgenomen. Zowel faculteiten als de centrale studentenraad gaven namelijk aan dat studenten liever een tentamen maken op de campus dan thuis achter hun laptop.

Minder stress
Voor Martijn en Bastiaan was het even wennen om weer in een sportzaal aan een tentamen te zitten. “Maar als je eenmaal bezig bent, is het net als vanouds”, zegt Bastiaan. Het grootste verschil met een online tentamen? Martijn: “Door de aanwezigheid van surveillanten en medestudenten was ik meer gefocust.” Bastiaan vond het vooral meer ontspannen, zo’n ouderwets tentamen. “Ik had nu geen stress of het uploaden van de antwoorden goed zou gaan.”
Het organiseren van die fysieke tentamens had behoorlijk wat voeten in de aarde, vertelt Elizabeth Blokland van Education & Student Affairs (ESA). “Je moet op allerlei niveaus veiligheidsmaatregelen nemen om virusverspreiding te voorkomen”, vertelt ze. De opstelling van tafeltjes, bijvoorbeeld, is zo gedaan dat de anderhalve meter afstand altijd gewaarborgd blijft. “Op die manier kom je niet te dichtbij anderen als je opstaat en kunnen ook surveillanten met voldoende afstand langs de tafels lopen.”

Meer afstand, meer zalen
Vanwege de grote afstand tussen tafels is de capaciteit per sportzaal lager. Studenten die voor hetzelfde tentamen komen, zijn daarom verdeeld over verschillende zalen. Ook de binnenkomst, het uitdelen van de opgaven, het inleveren van ingevulde tentamens en het naar buiten gaan verloopt anders. “Normaliter ga je met iedereen door de centrale ingang naar binnen. Dat was nu geen optie.” Elke zaal heeft daarom een eigen ingang, waardoor studenten en surveillanten direct van buiten de zaal ingaan en niet door de centrale hal hoeven. Studenten krijgen een dag van tevoren te horen naar welke zaal ze moeten. Voordat ze naar binnen mogen, nemen TU-medewerkers een triage af. “Dat betekent dat ze een aantal gezondheidsvragen moeten beantwoorden”, licht Blokland toe. De tentamenopgaven zelf liggen op het moment dat studenten binnendruppelen al op alle tafels. Afgedekt met een rood blad om spieken te voorkomen. Wie klaar is, levert zijn tentamen in bij een surveillant die achter plexiglas zit.

Niet alleen voor studenten, maar ook voor docenten is de procedure anders dan gebruikelijk. Zij moeten er namelijk voor zorgen dat er tegelijk met het fysieke tentamen ook een online variant te maken is. Blokland. “Studenten met corona-gerelateerde klachten moeten immers een tentamen kunnen maken zónder naar de campus te komen.” Volgens Joris Melkert, die samen met Calvin Rans het vak structural analysis & design doceert, heeft het veel extra tijd gekost om het tentamen zowel fysiek als online aan te bieden. “Maar het is fijn dat studenten op deze manier hun tentamen op de campus kunnen maken.”

Andere maatregelen die Blokland en haar collega’s hebben genomen om te zorgen dat alles veilig en volgens RIVM-richtlijnen verloopt zijn:

  • Studenten moeten hun handen ontsmetten bij de deur
  • Studenten moeten een mondkapje op als ze een vraag willen stellen
  • Surveillanten dragen een mondkapje en een spatmasker wanneer ze vragen van studenten beantwoorden
  • Normaal mogen studenten 15 minuten van tevoren naar binnen. Dat is nu een half uur
  • De inzet van extra personeel, onder wie stewards die mensen de weg wijzen, surveillanten en bewakers
  • Aan het einde van het tentamen gaan studenten per rij naar buiten. Studenten die eerder klaar zijn dan de voorgeschreven tijd mogen individueel de zaal verlaten

Voor het vak structural analysis & design heeft ESA rekening gehouden met een opkomst van vijfhonderd studenten. Iedereen die zich heeft ingeschreven voor het tentamen, heeft een uitgebreide mail met daarin informatie en instructies ontvangen.

Student Anton was 25 minuten voor aanvang van het tentamen al in de zaal. En dat was fijn, vertelt hij. “Ik kon hierdoor nog even met mijn vrienden praten en samen wat laatste dingen voor het tentamen doornemen.” Ook hij maakt tentamens liever op de campus dan thuis achter zijn laptop. “Thuis zit je in je eigen veilige omgeving met best wel wat afleiding. In de hoek staat bijvoorbeeld mijn gitaar, het is niet alsof ik tijdens het tentamen even gitaar ga spelen, maar de afleiding zit wel in je hoofd. In een grote zaal, met medestudenten staat er toch meer druk op, waardoor je beter gaat focussen.”

Geen problemen
“Tot nu toe is het allemaal goed gegaan”, vertelt Blokland. “Het is heel fijn om te zien dat iedereen zich netjes aan de regels houdt.” Wat haar nog meer opvalt, is dat de opkomst niet bij elk tentamen even hoog was. “Een deel van de studenten heeft toch de online variant gedaan.” Volgens Willem van Valkenburg, voorzitter van de Taskforse Toetsing, kiest zo’n 25 procent alsnog voor het digitale tentamen.

Binnenkort gaat ESA alle fysieke tentamens evalueren. Ook studenten kunnen hun mening geven via een evaluatieformulier dat ze per mail ontvangen. Mogelijk zijn er tijdens de tentamenperiode van komend semester (Q3) meer vakken die een fysiek tentamen krijgen, vertelt Blokland. “Wij bieden de ruimtes en de ondersteuning. De afweging om hier gebruik van te maken, ligt uiteindelijk bij de faculteit zelf.”

Voor student Patrick, die vond dat zijn tentamen “wel beter had kunnen gaan”, is het in ieder geval voor herhaling vatbaar. “Tijdens online tentamens ben ik niet tegen problemen aangelopen maar als er weer een on campus-tentamen is, meld ik me zeker aan.”

Marjolein van der Veldt / Annebelle de Bruijn

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.