Onderwijs

OR over declaraties: ‘wat is sober en doelmatig?’

De TU-ondernemingsraad bepaalt volgende week zijn mening over de declaraties van het college van bestuur die RTL Nieuws maandag openbaar maakte. Verbaasd is voorzitter Danko Roozemond niet. “Ik wist dat RTL een WOB-verzoek had gedaan.”

RTL Nieuws meldde maandag met betrekking tot het Delftse college van bestuur een aantal vliegreizen in de businessclass waar economy class de standaard is en een aantal te dure hotelovernachtingen. Vooral de kosten van de twee dienstauto’s sprongen eruit: 180.000 euro per jaar.

In een eerste reactie zegt or-voorzitter Danko Roozemond dat hij en zijn collega’s het formeel nog niet over de declaraties hebben gehad. Dat gebeurt donderdag 25 juni tijdens een reguliere interne vergadering. De raad wist dat RTL informatie over declaraties had opgevraagd via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB).

De or-voorzitter wil nu nog geen oordeel vellen, zegt hij. Eerst wil hij meer achtergrondinformatie hebben. “Daarna moeten we kijken wat we sober en doelmatig vinden en wat goed uitlegbaar is.”

Het boeken van een te duur hotel gebeurt soms noodgedwongen, weet hij. “Soms is het extreem lastig iets te vinden. Daar lopen wetenschappers ook tegenaan als ze conferenties bezoeken. Maar het is wel goed om met je leidinggevende een bewuste keuze te maken of je dan wel of niet gaat. Het mag geen automatisch ‘ja, doe maar’ zijn of worden.”

Van de hoge kosten van de dienstauto’s was de or op de hoogte, vertelt Roozemond. “Vergeleken met mijn eigen auto van vijftien jaar oud zijn de kosten van de dienstauto’s natuurlijk extreem hoog. Maar hier zitten bijvoorbeeld ook personeelskosten in van de chauffeurs.”

In een reactie heeft de TU al laten weten de dienstauto’s te heroverwegen. Roozemond vindt dat een goed idee. “We moeten de vraag beantwoorden: wat vinden we doelmatig en waar wordt het excessief. In eerste instantie is de Raad van Toezicht hier overigens de controleur.”

Lees ook: ‘Studiereisfonds belangrijker dan comfortabel rijden’

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.