Nederlandse wetenschappers krijgen nog meer mogelijkheden om hun resultaten open acces te publiceren. Universiteitenvereniging VSNU heeft een akkoord bereikt met uitgeverij John Wiley and Sons.

De uitgeverij heeft zo'n 1.400 tijdschriften waarin iedereen straks gratis de resultaten kan lezen van Nederlands wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers daar niet meer per keer voor te betalen.

"Een enorme stap voorwaarts", zegt Koen Becking, voorzitter van Tilburg University en onderhandelaar namens de VSNU. "Nederland maakt zijn voortrekkersrol waar nu een tweede grote uitgeverij voor honderd procent open access gaat." In november 2014 bereikte de VSNU al een akkoord met uitgeverij Springer.

De Nederlandse overheid en de Europese Unie vinden open access van wetenschappelijk onderzoek belangrijk. Wetenschappelijke artikelen zouden voor iedereen gratis toegankelijk moeten zijn, zeker als het onderzoek met publiek geld is betaald.

Die wens leidde eerder tot een conflict tussen de VSNU en uitgeverij Elsevier. Het liep zo hoog op dat universiteiten hun abonnementen per januari 2016 dreigden op te zeggen en dat wetenschappers overwogen hun medewerking aan Elseviertijdschriften te beëindigen. Op de valreep werd er eind vorig jaar nog een deal gesloten. In 2018 moet dertig procent van de Elsevierartikelen van Nederlandse auteurs vrij beschikbaar zijn.

[Blog#2] Zeeleeuwen en taalproblemen

Wat beleefden onze Delta Lab-studenten deze week in Chili? Lees erover in hun tweede blog.

Proteus ontwikkelt bewegende roeibak

De bakken die nu bij Proteus langs de Schie staan, lopen vol als er een vrachtschip snel langs vaart. Tijd voor een nieuw soort roeibak.

Accu van zonnewagen eindelijk in Darwin

Geen vliegtuigmaatschappij durfde de batterij van de zonnewagen van het Nuon Solar Team mee te nemen. Afgelopen woensdag arriveerde hij dan toch. ‘Nu gaan we knetterhard werken en de wagen testen.’

Delft serveert

Nog geen plannen voor het eten? Ga naar het Sint Agathaplein, daar is dit weekend het jaarlijkse foodfestival Delft Serveert.

Klaar met declaratiegedrag universiteiten

Als universiteiten en hogescholen niet snel op de proppen komen met een uniforme regeling over de hoogte van declaraties, wordt die bij wet vastgesteld, dreigt minister Bussemaker.