Onderwijs

Opnieuw discussie over bsa van 45

De studentenraad wil dat de TU Delft de verhoging van de bindend-studieadviesnorm naar 45 ECTS, een jaar uitstelt. Het college van bestuur piekert er niet over.


De studentenraad (sr) vindt dat de TU niet klaar is voor de verhoging van de norm van 30 ECTS naar 45 ECTS met ingang van komend studiejaar. De communicatie naar de aankomende eerstejaars, die al vanaf september 2012 te maken krijgen met de nieuwe voortgangseis, is volgens de sr ‘over de hele linie onvolledig en in veel gevallen zelfs foutief gebleken’. In een brief aan het college van bestuur (cvb) geven de studenten verschillende voorbeelden van onjuiste informatie op internet, tijdens open dagen en in folders en brochures.


De sr gaf in juni 2011 nog een positief advies over de verhoging van het bindend studieadvies (bsa). De studenten stelden toen als randvoorwaarde dat er minimaal een jaar van tevoren een heldere voorlichting zou zijn over het bsa. Nu aan die voorwaarde in hun ogen niet is voldaan en de opleidingen er volgens hen niet klaar voor zijn, trekken ze dat advies in en geven ze alsnog een negatief advies.

De communicatie moet eerst op orde zijn en dat een jaar voor aanvang. Verder moet volgens de studenten eerst het curriculum vergaand worden aangepast en daarvoor vinden zij het te kort dag. Jeroen Röhner, secretaris van de sr: “Met de huidige koers zijn er maar twee opties: of er worden volgend jaar gigantisch veel studenten weggestuurd – op sommige faculteiten wordt dat op zeventig procent geschat – of de opleidingen besluiten onderdelen te vergemakkelijken of studeren met extra opdrachten hun studiepunten te laten halen.” Maar veel kunnen studenten er volgens de sr niet meer bij hebben, omdat ze al 35 tot 40 uur per week aan hun studie kwijt zijn. Dat blijkt volgens de sr uit verschillende tijdlijnonderzoeken.

Cvb-lid Paul Rullmann denkt dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. “Het geluid dat er zoveel studenten zouden afvallen klonk ook toen we het bsa van 30 ECTS invoerden. Het bleek niet waar. Maar dertig procent viel af: mensen die anders later zouden zijn gestopt met hun studie.”


Hij geeft toe dat de universiteit ‘steken heeft laten vallen’ in de voorlichting. Alles is inmiddels aangepast, stelt hij. Rullmann vindt dat aankomende studenten nog tijd genoeg hebben om goed voorgelicht te worden. Ook zegt hij dat het voor hem nooit een ontbindende voorwaarde was dat de voorlichting een jaar vóór invoering helemaal op orde zou zijn. Daar komt volgens hem bij dat aankomende studenten er allemaal vanuit gaan dat zij het eerste jaar in één keer halen. Ook wijst hij op onderzoek onder studenten die hun bsa vorig jaar niet haalden. “Als reden waarom zeggen ze vooral dat ze niet genoeg hebben gedaan aan hun studie of te laat zijn begonnen.”

De sr hoopt nu dat medewerkers zich in de discussie mengen, omdat veel van hen ook tegen een snelle bsa-verhoging zouden zijn. Volgens Rullmann zijn er echter vooral veel medewerkers die vinden dat de verhoging erg nodig is. “Een jaar uitstel is onwenselijk en onnodig. Er is nog genoeg tijd om de studielast goed tegen het licht te houden en de studiebegeleiding te intensiveren.”


Naschrift:

Na lezing van de reactie van Rullmann in dit artikel, constateert de sr dat op de websites van zeven opleidingen nog steeds geen informatie staat over een verhoogd bsa.

Rush Sturges (25) is een van de bekendste namen uit de extreme kajaksport. Nadat hij wereldkampioen was geworden bij de junioren startte hij met het in films vastleggen van zijn passie. Met zijn vorige film ‘Dream results’ won hij verschillende prijzen. Een veelzijdige figuur die zich ook nog manifesteert als rapper.

Casper van Kalmthout, baliemedewerker op sport en cultuur en sinds kort bezitter van het bachelordiploma technische bestuurskunde, leerde Sturges begin 2005 kennen in Nieuw-Zeeland. Samen reisden zij rond, op zoek naar de beste plekken om hun tricks en moves, hun salto’s, radslagen, airloops en donkeyflips op de woeste golven uit te proberen.
“Bij mensen die er niet zoveel vanaf weten staat kajakken bekend als een geitenwollensokkencultuurtje”, legt Van Kalmthout uit. “Die denken niet aan woeste watervallen, maar aan de Biesbosch of de fjorden van Noorwegen. Rush wil met zijn films laten zien dat er een heel andere kant aan kajakken zit. Dat het past in het rijtje van spectaculaire outdoorsporten als waterskieën, snowboarden en mountainbiken. Hij wil laten zien wat we doen, waar we het doen en waar we de kick vandaan halen. Daarnaast is hij binnen de kajakwereld zelf heel vooruitstrevend. Hij is constant op zoek naar nieuwe tricks, nieuwe ontdekkingen, nieuwe golven, nieuwe gebieden. Dat maakt het ook voor de kajakwereld zelf heel interessant. In de film ‘Frontier’ zit bijvoorbeeld voor het eerst de Big Banana Falls in Mexico. De op een na hoogste waterval ooit bevaren.”

Er zijn op de wereld veel stroomversnellingen en watervallen die nooit eerder bevaren zijn. “Hij werkt met mensen die zulke plekken willen uitproberen. Het is voor kajakkers heel interessant om te zien hoe iets bevaren wordt waarnaar ze zelf al tien keer naar hebben staan kijken.”
In april, mei begint voor de Amerikaan het rondreizen over de wereld. Zes maanden lang alleen kajakken en filmen. Steeds met een ander groepje. “Hij zoekt altijd mensen die goed passen bij een bepaalde reis. Ik ben zelf mee geweest naar China en Québec in Canada. Daar hebben ze hetzelfde soort water. ‘Volumewater’ noemen we dat: rivieren waar een heleboel water doorheen stroomt. In China hebben we een supervette rivier bevaren die niemand kent en die heel veel potentie heeft voor een echte kajakker. De film is ook een kijkje in het dagelijks leven van Rush. Hij maakt zes, zeven van dat soort trips per jaar. Je ziet hoe hij grenzen verlegt.” Twee camera’s neemt de filmer mee op dergelijke reizen. “Iedereen uit de groep filmt. Dat leer je wel na een tijdje. Hij wil zelf ook graag in de film zitten.”

Viermaal werd Van Kalmthout Nederlands kampioen in de categorie freestyle. Vorig jaar haalde hij een derde plaats tijdens de Teva Mountain Games, het grootste outdour-evenement in de Verenigde Staten. En nog altijd staat hij achtste op de wereldranglijst. Toch heeft hij zijn aandacht bewust verlegd van de wedstrijdsport naar de veel avontuurlijker variant. “De wedstrijdsport is steeds meer aan het professionaliseren. Kajakkers trainen nu zeven, acht keer per week. Ook de organisatie wordt steeds professioneler. Banen liggen dichtbij een grote stad. Er gaat vijftien kubieke meter water per seconde door zo’n baan. Op sommige rivieren waar wij komen is dat vijfduizend kubieke meter. Nogal een verschil. De leuke kant van de wedstrijdsport gaat er vanaf. Die vindt steeds meer op oninteressante plekken plaats. Wij trekken juist weg van de bewoonde wereld.”

Natuurlijk spoort hij iedereen aan te gaan kijken naar de film, waarvan de trailer te vinden is op YouTube: “Kajaksport op zijn best.”  

‘Frontier’, wereldpremière in Filmhuis Den Haag, zaterdag 12 maart om 14.00 uur.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.