Campus

Op zoek naar de Virgielbacterie

Studentenvereniging Virgiel bracht als grap naar buiten dat ze op zoek gaan naar bac-teriën onder de borrelvloer. Op zich geen gek idee. Bacteriën en schimmels gedijen goed in vochtige ruimtes.

Twintig jaar lang spatte bier alle kanten uit, droop saté van borden en druppelde zweet op de borrelvloer van Virgiel. Onder de vloer vermengden deze ingrediënten zich tot een donkere ranzige massa. Hét lievelingsgerecht van schimmels, gisten en bacteriën. Toen studentenvereniging Virgiel besloot dat de borrelvloer na twintig jaar aan vervanging toe was, bedachten ze een ludiek plan. Misschien zou een microbioloog wel een heuse nieuwe Virgielbacterie vinden in de smeerboel onder hun vloer. Ze publiceerden het ambitieuze plan in hun maandblad.
Deze week bracht commissaris van de inventaris Yannick Vos naar buiten dat het een grap was. “We wilden nagaan hoe goed ons blad gelezen werd. Dat valt wat tegen”, zegt hij. “Ik denk trouwens niet dat er veel bacteriën leven onder onze vloer. Anderhalf jaar geleden hebben we namelijk een grote bak aangelegd met heuse afvoering. Ik heb onlangs nog onder de vloer gekeken. Het is er droog en schoon”, zegt hij enigszins teleurgesteld.
De grap mag dan wel niet uit de verf zijn gekomen, het idee is zo gek nog niet. Delft telt veel studenten- en studieverenigingen waar met overmaat wordt gedronken, gegeten en gezweet. En waar het met de hygiëne niet altijd even nauw wordt genomen.
De eerste reacties van specialisten zijn hoopgevend voor bacteriënspeurders. “Het verbaast me niet als onder de vloer van studentenverenigingen veel micro-organismen worden gevonden”, zegt prof.dr. Jack Pronk van industriële microbiologie (Technische Natuurwetenschappen). “Op zich maakt het weinig uit of er veel bier en wijn onder de vloer aanwezig is, cola is belangrijker. Daar zitten veel suikers in en daardoor blijft het vettig. Daar houden gisten, schimmels en bacteriën wel van.”
“Het is ook belangrijk dat het er voldoende zuurstof is”, zegt microbiologe dr.ir. Hermie Harmsen van Medische microbiologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Dan kan er van alles groeien en leven is haar conclusie. “Wie onder een smerige vloer zoekt, vindt vast allerlei nieuwe bacteriën, gisten en schimmels. Zeker als men nieuwe moleculaire techniek toepast.”
Harmsen deed al eerder onderzoek op opmerkelijke plaatsen. Zou ze ook onder de vloer van een studentenvereniging willen kijken? “Dat spreekt me niet zo aan”, zegt ze. “Wetenschappelijk stelt het weinig voor wat daar gevonden kan worden.” Ze vindt het veel interessanter micro-organismen te zoeken op extreme plekken.
Dat vindt Jack Pronk ook. Hij noemt xenobiotica, stoffen die in een organisme worden gevonden, maar daar niet natuurlijk voorkomen. “Vergeleken daarbij is een vloeronderzoek niet echt een stimulerend experiment. Als je onder een steen kijkt, vind je waarschijnlijk ook nieuwe micro-organismen. Het is een interessanter werkterrein voor Rob Geus van de smaakpolitie dan voor een microbioloog.”

Gold for the TU Delft team in the ‘international Genetically Engineered Machine’ (iGEM) competition. The TU Delft team’s research, which involved developing the DNA for a thermometer bacteria, met the highest criteria of the competition. The iGEM competition featured 15 other student teams. The TU team was also won the prize for having the best wiki, the website featuring information about their research. 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.