Chili, TU Delft, Delta
De vismarkt in Valdivia, Chili. (Foto: Tim van Domburg)

Een buitenlands project heeft zo zijn voor- en nadelen, ontdekken onze Delta Lab-studenten in Chili. Lees erover in hun blog.

Ons Valdivia Estuary-project begon met een excursie naar Valdivia om onderzoek te doen naar het projectgebied. Het doel van deze eerste week was om bekend te raken met het gebied en goed na te denken over de projectdefinitie. Op locatie in Chili bleek het probleem toch net weer anders te liggen dan we hadden begrepen na de voorafgaande gesprekken vanuit Nederland. Een belangrijk onderdeel van het weekend was dan ook de ontmoeting met onze opdrachtgever. De excursie was vooral een erg leuke ervaring en we hebben onze ogen uitgekeken in de prachtige omgeving.

Na een autorit van zes uur van ons appartement in Concepción naar Valdivia maakten we direct een boottocht over de rivier. Vanuit de boot konden we de omgeving van Valdivia goed bestuderen om een beeld te krijgen bij de landkaarten die we tot dan toe gezien hadden.

Na het varen gingen we uit eten met onze begeleider, zijn vrouw en zijn vrienden: Chileense biefstuk met rode wijn. Het werd een zeer gezellige avond die eindigde in de populairste karaokebar van Valdivia.

‘De taalbarrière bleek een obstakel’

Op de tweede dag reden we met de auto langs de Valdivia-rivier om deze te bestuderen en het prachtige landschap te aanschouwen. Hierbij hoorde ook een bezoek aan de haven van Corral, die in de riviermonding ligt. Hier konden we meteen de overblijfselen van Spaanse forten bezichtigen.

Op dag drie hadden we een afspraak met onze opdrachtgever, het Ministry of Maritime and Harbour Works. We hoopten meer inzicht in het probleem te krijgen en in de verwachtingen die ze van ons hadden. Aangezien geen van de drie ambtenaren Engels sprak, moest onze begeleider tolken. De taalbarrière bleek desondanks een obstakel: helaas ging veel informatie tijdens het vertalen verloren.

Uiteindelijk legden zij ons drie mogelijke problemen voor waar we ons op zouden kunnen richten:

  • Reconstructie van een strand dat na een aardbeving in 1960 onder water is komen te liggen;
  • Een betere connectie creëren tussen Valdivia en het naastgelegen eiland Isla Teja;
  • Een sedimentatieprobleem in de Valdivia-rivier aanpakken dat de bereikbaarheid van de stad verhindert.

Het is aan ons om een goede combinatie te vinden tussen deze projecten. Na het gesprek zijn we cultuur gaan snuiven in het centrum van Valdivia, een erg leuk stadje. Hoogtepunt was de levendige vismarkt, waar zeeleeuwen, pelikanen en gieren aan het bedelen waren om restjes. Een toffe ervaring!

Volgende week vertellen meer over onze eerste ervaringen op de universiteit.

Ben je intussen benieuwd naar de inhoud van ons project? Ga dan naar onze website: valdiviaproject.com

Ons vorige blog gemist? Lees het in het Nederlands en in het Engels.

Chili, TU Delft, Delta
De studenten praten met hun opdrachtgever, de lokale overheidsinstantie Maritime and Harbor works. Dat kan door taalproblemen best ingewikkeld zijn. (Foto: Tim van Domburg)

CV

TU-masterstudenten Charlotte van den Berg, Jeffrey Groot, Rutger Bax, Tim van Domburg, Ellis van Gorp en Umbriël Post bloggen de komende weken over hun belevenissen in Chili. Charlotte en Ellis doen de master transport, infrastructure and logistics. Jeffrey, Tim en Rutger studeren hydraulic engineering en Umbriël doet de master watermanagement.