Op 4 en 5 mei schenken veel hogescholen en universiteiten aandacht aan de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. De TU Delft houdt op 4 mei een korte herdenkingsbijeenkomst in de Aula.

Op 4 mei om 16.00 uur leggen het college van bestuur en de studieverenigingenraad (SVR) een krans bij de gedenkplaat in de hal van de Aula, zonder officiële ceremonie. Deze korte herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden ter nagedachtenis van alle TH-medewerkers en studenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten. Wie wil kan tussen 16.00 en 17.00 uur zelf bloemen of kransen bij de gedenkplaat leggen.

Ook andere universiteiten en hogescholen herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Ter nagedachtenis aan 22 Tilburgse studenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen wordt bij Tilburg University een digitaal monument onthuld. Het monument is een website: studenten en medewerkers van nu reageren daar in briefvorm op de dilemma's waar studenten die de oorlog niet overleefden voor stonden.

Verhalen delen

Iedere instelling vult de nagedachtenis op haar eigen manier in. Bij de Hogeschool iPabo interviewen twee studenten hun grootouders over de Tweede Wereldoorlog en delen ze deze verhalen tijdens een gezamenlijk moment. De Universiteit van Amsterdam houdt vier korte lezingen over strips en de Holocaust.

Sommige universiteiten en hogescholen evenementen organiseren juist een evenement op Bevrijdingsdag. Studenten van het Maastrichtse conservatorium spelen 70 klassieke miniconcerten op tien locaties in Heerlen. Bij studenten journalistiek van de Hogeschool Windesheim komt dit jaar oorlogsverslaggever Arnold Karskens op bezoek. De Vrije Universiteit houdt een speciale 'Vrijheidsmaaltijd', waarbij studenten praten over de Nederlandse debatcultuur.

Andere onderwijsinstellingen organiseren niet zelf iets, maar zijn wel betrokken bij lokale herdenkingen, of laten het aan de studenten zelf over.

Hoe haal je de Dutch Design Week?

Morgen begint de Dutch Design Week in Eindhoven. Daan van Eijk vertelt waarom je dit evenement niet mag missen en Maaike Kleinsmann tipt hoe je er zelf kunt komen te staan.

Electric motorcycle team looking for competitors

The Nova Electric Racing team from TU Delft has won the European Championship for electric racing motorcycles.

Weer meer bezoekers Open Dagen

Vandaag en maandag bezoeken 5.860 scholieren de campus. Studenten en medewerkers maken zich op voor de ontvangst.

Over en uit voor de verbrandingsmotor?

In het kielzog van Tesla zetten steeds meer autofabrikanten in op elektrisch rijden. Onlangs werd zelfs het eerste elektrische vliegtuig aangekondigd. Is het einde van de verbrandingsmotor echt in zicht?

Partyspotter: Dwalen door Poptahof

Dans, muziek, kleinkunst en locatietheater. Allemaal deze week bedacht en gemaakt voor de slotavond van het straattheaterfestival ‘Dwalen door Poptahof’ op zaterdag 21 oktober.