bioscoop delta tu delft
College in de bioscoop is sinds 2014 normaal in Delft. (Foto: Hans Stakelbeek)

Ook dit jaar zet de TU Delft bijzondere zalen in om de toeloop aan nieuwe studenten te kunnen opvangen.

De universiteit verwacht volgende week tegen de vijfduizend nieuwe studenten. Dat is ietsje meer dan vorig jaar. Het gaat om eerstejaars bachelor-, master- én schakelstudenten. Om die allemaal les te kunnen geven, zet de TU niet alleen alle onderwijszalen volledig in, maar ook weer een zaal in bioscoop Pathé, de aula en een oude collegezaal in het hoofdkantoor van studentenhuisvester Duwo.

Verder maakt de universiteit gebruik van een tienurenrooster, ofwel avondcolleges. Het percentage avondcolleges blijft volgens directeur Onderwijs & Studentenzaken Timo Kos onder de zes procent van het totaal aantal colleges per jaar.

Record

De universiteit verwacht dit jaar zo’n 3200 eerstejaars bachelorstudenten. Dat is ongeveer net zo veel als vorig jaar. Het aantal internationale masterstudenten neemt wel toe: van 1315 naar 1543. Dat is een record. De TU verwacht dat de totale studentenpopulatie dit jaar boven de 22 duizend studenten van vorig jaar uitkomt.

Overigens is het volgens directeur Onderwijs & Studentenzaken Timo Kos ‘altijd weer spannend’ aan het begin van het jaar hoeveel studenten zich daadwerkelijk melden. “Studenten die nog een vak missen, melden zich ook nog. Je weet niet wanneer ze dat herkansen."

Zorgen over tekort op begroting

Universiteiten en studentenorganisaties maken zich zorgen over het gat in de onderwijsbegroting. “Alsof je je studentenkamer na je verhuizing voor de volgende bewoner als een enorme puinhoop achterlaat.”

Factory in a Day

Op 18 september zijn de resultaten getoond van Science: Factory-in-a-Day. In dit project is kennis verzameld die nodig is om fabrieksrobots intelligent te maken.

Humans of TU Delft

Meet Roy Bendor, Assistant Professor in the Faculty of Industrial Design.

North Sea expedition

The sea bed of the North Sea is mostly gravel, sand and mud. But how come some areas are more prolific or vulnerable than others? A team of scientists went on an expedition last summer to find out.

Pesten onder studenten

Het is de Week Tegen Pesten. Ondanks dat er nauwelijks cijfers zijn, is het volgens deze deskundige duidelijk dat ook in het hoger onderwijs wordt gepest.