TU Delft Delta Oras Escape Room
Met het organiseren van een escape room hoopt Oras op meer naamsbekendheid. (Foto: Marjolein van der Veldt)

Spanning in Pulse, waar Oras een pop-up escape room maakte. Bevangen door mysterie probeerden groepen studenten binnen vijftien minuten alle raadsels op te lossen.

De spanning is te snijden in de rij voor Break Out, de toepasselijke ruimte waar de escape room is gesitueerd. Het concept, een kamer waarin een groep wordt ‘opgesloten’ om vervolgens al puzzelend een weg naar buiten te vinden, bedacht de actiecommissie van Oras zelf. “Gewoon, tijdens een paar brainstormavonden”, vertelt bestuursvoorzitter Effie Leijten trots.

Even mysterieus als de escape room zelf, was de promotie. Oras plaatste op haar Instagramaccount enkel een teaser (zie hieronder). Toch was het druk. Op de laatste dag, het spel werd van maandag tot en met woensdag gespeeld, waren vrijwel alle timeslots gereserveerd. Delta had geluk en sloot op het nippertje aan bij een enthousiaste groep studenten.

PythagORAS
Bij binnenkomst stuiten we op een lijk en start, na een korte introductie van één van de commissieleden, een video. In beeld verschijnt een studente die er alles aan doet om de zesjescultuur af te schaffen. Aan de deelnemers de taak haar te stoppen. Naast alle raadsels vallen vooral de computer met beveiligingscode en het whiteboard met de stelling van PythagORAS op.

Dankzij de inzet van ludieke acties zoals deze escape room, hoopt Oras op meer naamsbekendheid. Toch is het interactieve spel niet ‘alleen maar leuk’, vertelt Leijten. "Er zit ook een gedachte achter." Zo zet Oras zich in voor verbetering van studieplekken, een actiepunt verwerkt in meerdere spelelementen.

Polen
De recente gebeurtenissen in Polen (bij een brand in een escape room kwamen vijf tienermeisjes om het leven, red.), gaf volgens Leijten geen problemen. 
"We hebben er met elkaar over gesproken, maar maakten ons geen zorgen. Onze ruimte is open, mensen kunnen deze verlaten wanneer ze willen én er komt geen vuur aan te pas."

Delta besloot het avontuur succesvol. Met ruim zeven minuten te gaan eindigde onze groep als tweede. "Al is het niet zo makkelijk dat iedereen het haalt", besluit Leijten. "Het slagingspercentage ligt rond de 65 procent."